„Povestea Insulei Humanitas”: Prima editură privată românescă a împlinit 30 de ani

Share

Sărbătorirea a 30 de ani de la înfiinţarea Editurii Humanitas, la 13 februarie 2020, desfăşurată la Librăria Humanitas Cişmigiu, editură care îl publică cu consecvenţă pe scriitorul Ismail Kadare, a fost un festin al culturii româneşti din care au făcut parte cărţile, autorii cei mai importanţi ai vremurilor noastre şi cititorii.

Printre scriitorii prezenţi s-au aflat directorul Gabriel Liiceanu, autorul volumului aniversar „Povestea Insulei Humanitas”, Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Dan C.Mihăilescu, Lucian Boia, H.R.Patapievici, Ioana Pârvulescu, Vlad Zografi, Radu Paraschivescu, Denisa Comănescu, Simona Kessler şi mulţi, mulţi alţii. Filosoful Gabriel Liiceanu, fondatorul la 1 februarie 1990 al editurii şi directorul ei, a subliniat că bogăţia acestei instituţii – care a pornit în urmă cu trei decenii cu un ideal sublim al recuperării istoriei culturii universale şi române, cenzurate în comunism – stă în trei lucruri fundamentale: portofoliul, echipa şi publicul. „Cred că toată elita umanistă a României constituie corpul de autori al Editurii Humanitas”, care a reconfigurat spaţiul cultural de după 1989 ca un manifest al memoriei. Astăzi este un holding cultural care reunește în acest moment Editura Humanitas, Editura Humanitas Fiction și Librăriile Humanitas în care există cărţi de literatură, filozofie, religie, științe sociale și politice, istorie și memorii, carte de știință, carte practică, albume de artă și carte pentru copii. Peste 20 de milioane de cărți au apărut în cele mai mult de 50 de colecții și serii de autor, ale căror portofolii cuprind numele celor mai importanți autori clasici, moderni și contemporani. Din 2003, Editura Humanitas propune lectura în formate și pe suporturi alternative, adaptate felului în care ne petrecem timpul. În scurtă vreme, a devenit lider pe piața românească în producția de audiobook-uri, unul dintre cele mai de succes produse editoriale internaționale ale ultimilor ani. Iar de la finalul anului 2017, cărțile din portofoliul Humanitas și Humanitas Fiction pot fi cumpărate și citite pe telefoanele mobile, cu ajutorul aplicațiilor dedicate Android și iOS . Humanitas Fiction, condusă de poeta Denisa Comănescu, a devenit o companie de sine stătătoare în august 2007 și este dedicată literaturii străine. Din catalogul său fac parte Colecția Raftul Denisei – prima și singura colecție personalizată din România, o colecție de literatură modernă și contemporană – și mai multe serii de autor care includ laureați ai Premiului Nobel pentru literatură sau scriitorii marcanți din ultimele decenii, printre aceştia aflându-se şi Ismail Kadare, din opera căruia au fost traduse de scriitorul Marius Dobrescu, în limba română, peste 30 de volume. Lucrările apărute aici în primii ani după 1990 au fost printre puținele și cele mai importante semne ale schimbării în România, căci generații întregi au crescut cu cărțile acestei instituții.

Ana Blandiana: „Am trăit, prin explozia în spațiul public a Editurii Humanitas, integrarea europeană ca pe o întâmplare intimă, personală, cum n-am mai simțit-o niciodată mai târziu”.

Mircea Cărtărescu: „Mă tot gândesc, de 26 de ani încoace, la fraza cu care a-nceput drumul meu în lume ca autor Humanitas: «Dacă noi vom fi Gallimard, dumneavoastră veți fi Camus», mi-a spus G. Liiceanu”.

Vlad Zografi: „Când au apărut primele cărți Humanitas a fost ca o sărbătoare cu artificii, ca un banchet după o foamete îndelungată – a fost cea mai radicală și expresivă formă de eliberare culturală, însoțind libertatea pe care începeam s-o percepem bâjbâit și violent”.

H.R.Patapievici: „Ce este un autor Humanitas? Este un autor care nu doar că e publicat de Editura Humanitas, e unul care face parte din fenomenul cultural Humanitas. Și ce este fenomenul cultural Humanitas? Este o mișcare culturală produsă și întreținută de cărțile publicate și de spiritul autorilor Humanitas”.

Lidia Bodea, director general: „Editura Humanitas înseamnă cam 25 de milioane de cărți tipărite. Spre 8.000 de titluri distincte. Dacă ne raportăm la formatul clasic – 13 cm lățime, 20 cm înălțime – atunci cinci cărți una după alta egal un metru. Un kilometru facem din 5000 de cărți. 25.000.000 de cărți = 5.000 de km de autostradă. Stăm deci, ca drum făcut din cărți, mai bine decât toate guvernele din ultimii 30 de ani.

Gabriel Liiceanu: „Cel mai frumos compliment făcut Editurii Humanitas a venit de la Lucian Boia: «Dacă țara întreagă și-ar fi găsit drumul aşa cum l-a găsit Humanitas din primul moment, fără nici o șovăială, am fi avut astăzi o altă Românie»”.

„Visam la o etică a muncii acolo unde nu puțini pregăteau «tunuri» și eram îndrăgostiți de legalitate într-o țară roasă de corupție. Am dorit, din prima clipă, să fac să se ivească dintr-un ocean al mizeriei morale o insulă Humanitas (am numit-o «patria mea mică»), în care am invitat să se așeze acele ființe alese, încrezătoare în valorile eterne ale omenirii.” – Gabriel Liiceanu

                                                                                                            Maria Oprea

Series Navigation << “Dielli” a aniversat 111 aniImagini ale lumii de lângă noi: Expoziţia World Press Photo, la Tirana >>