O evaluare a stadiului relațiilor româno-albaneze

Share

În luna februarie a acestui an, am efectuat o vizită de lucru la Tirana, însoțit de o delegație a Asociației Liga Albanezilor din România. Cu sprijinul colaboratorului nostru apropiat, scriitorul și artistul Fate Velaj, actualmente deputat în Parlamentul Albaniei, am avut două întâlniri la nivel înalt, cu membri ai Guvernului Albaniei. În ambele cazuri, am fost bucuros să constat deschiderea manifestată de autoritățile albaneze față de cooperarea cu România, pe toate planurile, precum și atașamentul sincer al acestora față de comunitatea istorică albaneză din România și față de poporul român.

În mod particular, am avut discuții aplicate cu doamna Anila Denaj, ministrul Economiei și Finanțelor, un profesionist cu experiență în sectorul bancar, inclusiv în România. În domeniul schimburilor comerciale și al cooperării economice există un mare potențial de dezvoltare a relațiilor româno-albaneze. Am identificat o serie de domenii de interes pentru investitorii din cele două state, printre acestea numărându-se, în mod evident, și sectorul turistic. Doamna ministru Denaj m-a asigurat că există un interes important al părții albaneze pentru intensificarea relațiilor economice cu România, dar încă este nevoie de o cunoaștere reciprocă a piețelor mai aprofundată.

Discuții la fel de constructive am avut și cu doamna Elisa Spiropali, ministru pentru Relația cu Parlamentul. Cooperarea dintre România și Albania, la nivel parlamentar, s-a aflat la un nivel bun în ultimii ani, existând o serie de vizite și întâlniri bilaterale. La acest lucru și-a adus contribuția și Asociația Liga Albanezilor din România: ne amintim că o delegație importantă de parlamentari albanezi s-a aflat la Craiova, în luna octombrie a anului 2018, cu prilejul primei ediții a Zilelor Culturii Albaneze, atunci când în Cetatea Băniei a fost dezvelit și bustul eroului național albanez, Skanderbeg. Colaborarea pe plan politic dintre România și Albania este înlesnită și de apartenența celor două state la NATO, precum și de eforturile pe care le face Albania în direcția integrării în Uniunea Europeană. În discuțiile cu doamna ministru Spiropali am abordat și acest din urmă subiect, în contextul în care, pentru moment, procesul de aderare a Albaniei a fost încetinit de lipsa consensului politic la Bruxelles.

Concluzia acestei vizite de lucru, la care se adaugă și dialogul constant cu deputatul Fate Velaj, dar și cu reprezentanți ai opoziției albaneze, este aceea că în relațiile dintre România și Albania rămâne încă un potențial uriaș neexploatat corespunzător. Am transmis acest mesaj și colegilor parlamentari, la întoarcerea în țară, solicitându-le sprijinul în găsirea unor modalități de încurajare a schimburilor economice – dar și culturale – între cele două state. Faptul că politica externă românească a făcut o prioritate din Balcanii de vest trebuie să devină mult mai vizibil în practică. Există deschidere din partea albaneză, dar este evident că inițiativa trebuie să aparțină României, un stat mai mare, mai puternic și deja bine integrat în familia europeană și euro-atlantică.

Deputat Bogdan-Alin Stoica

Series Navigation Măsuri contra COVID-19 la Tirana >>