Nostalgicii albanezi sunt în doliu: A murit Nedjmije Hogea, soţia dictatorului de la Tirana

Share

Nu cu mult timp în urmă, mai precis pe 26 februarie, a dispărut unul dintre simbolurile dictaturii comuniste din Albania, văduva lui Enver Hogea. Soţia fostului dictator, decedat, la rândul său, pe 11 aprilie 1985, avea nu mai puţin de 99 de ani. Supranumita de albanezi şi “Văduva Neagră”, Nedjmije Hogea a ocupat, până la prăbuşirea comunismului în Albania, funcţia de director al Institutului de Studii Marxist-Leniniste de pe lângă Comitetul Central al Partidului Muncii din Albania. Despre ea se spunea că ar fi fost creierul şi sabia dictaturii şi că ar fi contribuit decisiv la menţinerea unei atmosfere de teroare în micul stat balcanic. Amintim şi faptul că, în presa liberă, Nedjmije Hogea a fost comparată cu Elena Ceauşescu din pricina influenţei nefaste pe care ar fi avut-o asupra soţului său, dictatorul. Ea a fost cel mai apropiat colaborator al şefului statului şi unul dintre responsabilii principali pentru crimele comunismului din perioada 1944-1990. Mai trebuie menţionat că, atât în interviurile date, cât şi în textele publicate ulterior, Nedjmije Hogea nu a recunoscut şi nu a cerut iertare poporului albanez pentru atrocităţile comise de regimul pe care l-a reprezentat.

Trebuie subliniat că, la un calcul sumar făcut doar pe baza statisticilor oficiale, regimul de la Tirana poate să-şi treacă în cont un “inventar” unic: la o populaţie cu puţin peste 2 milioane de locuitori, au existat peste 59.000 de persoane internate în lagărele de muncă, 7.022 de persoane decedate în aceste adevărate fabrici ale morţii, peste 450 de femei și 5.577 de bărbaţi condamnați şi executaţi de regim în perioada amintită. Aceste crime au continuat chiar după ce mare parte din ţările comuniste au înlăturat regimul comunist şi au trecut la unul democrat, recte în prima parte a anului 1990. Dar cine a fost Nedjmije Hogea?

Viitoarea soţie şi colaboratoare a lui Enver Hogea s-a născut la Manastir (Bitola, actualmente în Macedonia de Nord), pe 8 februarie 1921. În anul 1928, familia ei s-a mutat la Tirana. Studiile medii le-a absolvit la Institutul Pedagogic de Fete din capitala Albaniei. După eliberare, a obţinut, prin corespondenţă, diploma de absolvire a Facultăţii de Istorie-Filologie din Tirana, Secţia de limbă şi literatură albaneză. A luat parte la şedinţa clandestină în cadrul căreia a fost fondată Uniunea Tineretului Comunist din Albania, la 22-23 noiembrie 1941. În timpul războiului antifascist a luat parte, ca delegat, la toate conferinţele naţionale care au avut ca obiectiv eliberarea ţării şi instaurarea regimului comunist, la Peza, Labinoti şi Përmeti. După eliberarea ţării a îndeplinit înalte funcţii de partid şi de stat, iar la primul congres al Partidului Comunist Albanez (1948) a fost aleasă membră a Comitetului Central. Un număr de ani a fost preşedinta Uniunii Femeilor Antifasciste din Albania. A fost deputat în Adunarea Populară în toate legislaturile şi director al Direcţiei de Propagandă, Învăţământ şi Cultură din cadrul CC al PMA. La conducerea Institutului de Studii Marxist-Leniniste a fost numită în anul 1966. În anul 1988, la trei ani de la dispariţia soţului său, Enver Hogea, a fost aleasă preşedintă a Frontului Democrat din Albania. După prăbuşirea regimului comunist a fost judecată şi condamnată la 9 ani de detenţie pentru abuz de funcţie şi deturnare de fonduri, pedeapsă majorată la 11 ani după apel. Cu Enver Hogea s-a căsătorit la 1 ianuarie 1945 şi a avut trei copii, doi băieţi şi o fată: Ilir, Sokol şi Pranvera. Mai menţionăm faptul că editura Humanitas a publicat în limba română, în anul 2009, volumul lui Fahri Balliu, “Sinistra Doamnă”, o sinteză a vieţii şi activităţii “Văduvei Negre” femeia care a îndoliat vreme de cinci decenii istoria Albaniei.

                                                                                                  Marius Dobrescu

Series Navigation << Măsuri contra COVID-19 la TiranaDora d’Istria, femeia care a spart toate tiparele lumii ei >>