Măsuri contra COVID-19 la Tirana

Share

Noul virus care a invadat Europa nu a ocolit nici Albania. În momentul în care scriem aceste rânduri (15 martie 2020), la Tirana au fost testate pentru COVID-19 un număr de 532 de persoane, dintre care au fost depistate pozitiv şi carantinate sau internate pentru tratament 42. Şi acesta este doar începutul. Anunţul a fost făcut public de Ministerul Sănătăţii de la Tirana. Majoritatea celor infectaţi au făcut în ultima vreme călătorii în Italia și alte țări din Europa. 

Ministrul Sănătăţii şi Protecţiei Sociale, Ogerta Manastirliu, a cerut instituţiilor de cultură private – cinematografe şi muzee – să arate înţelegere şi să aplice măsurile luate de guvern pentru preîntâmpinarea răspândirii virusului. Acestea prevăd întreruperea activităţii până pe data de 3 aprilie, cu posibilitatea prelungirii acestei date. Sunt, astfel, închise localurile de noapte, cele dedicate activităţilor pentru copii şi tineret – săli şi centre de  sport, piscine, centre de internet, culturale şi de distracţie. Sunt interzise, de asemenea, toate activităţile sportive, sociale şi culturale, excursiile organizate de şcoli, în ţară sau în afara ei, concursurile şcolare, pentru angajare şi specializare. În continuare, Ministerul Sănătăţii de la Tirana a făcut o serie de recomandări care privesc comportamentul social şi a cerut instituţiilor publice şi private întocmirea unui plan de măsuri pentru asigurarea serviciilor prioritare, servicii online, muncă la distanţă etc. Se recomandă, de asemenea, utilizarea prioritară a platformei e-Albania. Ministerul Sănătăţii recomandă cetăţenilor care au călătorit în ţările afectate de COVID-19 şi prezintă semne de infecţie virală să sune la numărul de urgenţă 127 pentru a primi instrucţiunile şi asistenţa necesare. La rândul său, Ministerul Culturii a decis întreruperea activităţii unor instituţii naţionale de cultură, printre care se numără Muzeul de Istorie Naţională, Biblioteca Naţională, Teatrul Naţional, Teatrul de Operă şi Balet, Circul Naţional, Arhiva Naţională de Film, Institutul Naţional al Moştenirii Culturale, parcurile arheologice  ş.a. Autorităţile au anunţat că sunt pregătite pentru a preîntâmpina răspândirea necontrolată a virusului în Albania.  

                                                                                               Mira Skënderi    

Series Navigation << O evaluare a stadiului relațiilor româno-albanezeNostalgicii albanezi sunt în doliu: A murit Nedjmije Hogea, soţia dictatorului de la Tirana >>