“Dielli” a aniversat 111 ani

Share

În ziua de 15 februarie 2020 s-au împlinit 111 ani de la apariţia ziarului „Dielli” (Soarele), singurul ziar al comunităţii albaneze din SUA care a rezistat până astăzi.
Pe 15 februarie 1909, la 36 de zile de la închiderea ziarului „Kombi”, care a încetat să mai fie publicat pe 10 ianuarie 1909, „Soarele” albanezilor din America a început să strălucească. Ziarul „Dielli” a fost un ziar al Asociaţiei Naţionale „Besa-Besa”, fondată la 6 ianuarie 1907, o asociaţie condusă de Fan S. Noli (prelat, scriitor şi om politic)-preşedinte, Goni Katundi-vicepreşedinte, Angelo Stefanson (Katundi) – trezorier şi Nini Fani Katundi-secretar. După cum se vede, mulţi membri ai consiliului de conducere erau originari din localitatea Katundi i Vjetër, un sat de lângă Tirana. Managerul noului ziar a fost George Konda Gjoleka (George Konda). Primul editor al „Dielli” a fost Fan S. Noli (deşi numele său de redactor nu a fost scris pe frontispiciul ziarului până când acesta nu a devenit proprietatea Federaţiei Vatra). Opt luni de la înfiinţare, respectiv pe 22 octombrie 1909, directorul ziarului devine Faik Konica, numărul 30, din data amintită, purtând pe prima pagină numele acestui cunoscut om de cultură şi diplomat albanez. Aşadar, practic, doar primele 29 de numere au apărut sub semnătura lui Fan S. Noli. Mai trebuie menţionat şi faptul că ziarul a apărut bilingv, în engleză şi albaneză.

                                                                                                    Mira Skënderi

Series Navigation << Comoara reginei Teuta„Povestea Insulei Humanitas”: Prima editură privată românescă a împlinit 30 de ani >>