Cine este Rita Knudsen Augestad, soţia premierului kosovar?

Share

Albin Kurti, numit cu puţin timp în urmă (3 februarie 2020) în funcţia de prim-ministru al Republicii Kosova, şi-a ţinut mereu viaţa personală departe de ochii presei. Actual preşedinte al unui partid (Vetvendosje) provenit dintr-un ONG extrem de activ, Kurti nu a oferit niciodată mediei prea multe amănunte din viaţa sa privată. Doar că acum, după ce a intrat ca premier în prim-planul vieţii politice, presa de la Prishtina a devenit foarte curioasă în ceea ce priveşte viaţa de familie a tânărului politician kosovar. Aflăm, astfel, că Albin Kurti este căsătorit cu o norvegiană, Rita Knudsen Augestad, cu care are o fată, Lea, în vârstă de 5 ani. Albin Kurti şi Rita şi-au oficializat relaţia în luna martie 2014, când şi-au jurat credinţă unul-altuia la Primăria din Prishtina, asistaţi de primarul Shpend Ahmeti. Kurti nu vorbeşte foarte mult depre soţia sa. Excepţie a făcut cu prilejul unui interviu la una dintre televiziunile kosovare, când a povestit că şi-a cunoscut actuala soţia în capitala Kosovei, la Prishtina. “Cred că viaţa are misterele ei şi nu ştii niciodată din ce parte te bat valurile, a spus el. Eu mi-am cunoscut soţia la Prishtina şi sunt fericit cu ceea ce s-a întâmplat atunci. Nu mi se pare o barieră faptul că este străină. În familie nu avem şefi, ci un soi de guvernare comună.” El a dat câteva detalii şi asupra modului în care îşi cresc fiica, pe Lea: “Fiicei noastre îi vorbesc în albaneză. Dar ea ştie şi limba norvegiană. La început au fost probleme, când vorbeam cu soţia în engleză, iar copilul a fost foarte derutat. Acum, Rita ştie limba albaneză mai bine decât ştiu eu limba norvegiană”.

Dar cine este soţia premierului kosovar şi cu ce se ocupă ea?

Stând multă vreme departe de ochii presei, nu se ştiu multe detalii despre soţia lui Kurti. Saitul de ştiri KultPlus a aflat că Rita Augestad Knudsen este cercetător superior la NUPI (Institutul Norvegian pentru Afaceri Internaţionale) şi parte a Grupului de Cercetări pentru Securitate şi Apărare, care se ocupă cu politici antiteroriste şi antiradicaliste. Ea este director-manager al “Consortium for Research on Terrorism and International Crime” şi colaborator al C-REX (Centrul de Cercetări asupra Extremismului, de la Universitatea din Oslo, Norvegia). Competenţa principală a Ritei Augestad Knudsen este în domeniul terorismului, extremismului şi aprecierii riscurilor legate de radicalism. De asemenea, în cadrul studiilor pe care le face se înscrie şi conceptul de radicalism, antiterorismul în Regatul Unit, precum şi istoria autodeterminării în politica internaţională şi legislaţia internaţională, în Balcani şi mai cu seamă în Kosova. Textele publicate de ea cuprind analize asupra colaborării internaţionale în materie de securitate, iar doctoratul, susţinut la Şcoala de Economie şi Ştiinţe politice din Londra, a avut ca temă “autodeterminarea” şi libertatea în discursul internaţional.

Casetă

Albin Kurti – n. 24 martie 1975, la Prishtina. Abolvent  al universităţii din acelaşi oraş şi lider al Uniunii Studenţilor de la Universitatea din Prishtina. A fost unul dintre organizatorii mişcărilor studenţeşti din anul 1997 şi reprezentantul politic al Armatei de Eliberare a Kosovei (UÇK). Lider al mişcării, şi mai apoi, al partidului Vetvendosje (Autodeterminare), foarte activ în ultimul deceniu şi jumătate în Kosova. Deputat în Parlamentul kosovar, începând cu 2010, vreme de trei legislaturi.

Marius Dobrescu    

Series Navigation << „Prin păstrarea dialectului, pe care îl folosesc în conversaţiile curente, aromânii au păstrat vie conştiinţa romanităţii şi a românităţii”Albaneza Alketa Vejsiu, la Sanremo 2020 >>