„Albania Ieri”, un dar pentru fanii filmului albanez

Share

Un om de afaceri albanez, Gjergj Luca, proprietarul complexului comercial Fish City de la Labinot, din apropierea oraşului Elbasan, a inaugurat de curând un centru cultural care readuce pe ecran filme albaneze de mult uitate, dar şi producţii străine. Complexul, al cărui proprietar e Luca, este un mare distribuitor de peşte şi produse derivate, dar, în acelaşi timp, şi un spaţiu atractiv cu restaurante, cafenele şi diverse oportunităţi de petrecere a timpului liber. Pentru că este un mare pasionat de film, Luca a deschis în cadrul acestui obiectiv două săli moderne de cinema, „realizate în numele iubirii pentru artă și dedicat total acesteia”, mărturiseşte el, studioul purtând numele „Albania Ieri”. Construcția a început în urmă cu un an, iar în prezent funcţionează pentru public un cinematograf de înaltă ţinută cu două săli de spectacol, din care nu lipsesc portretele celor mai cunoscuţi actori albanezi şi străini, cu o tehnologie de înaltă calitate ce vor proiecta filme clasice şi noi. „Va fi o oportunitate culturală pentru toți iubitorii de cinema, unde, în fiecare zi, li se va prezenta un film albanez gratuit” (Gj. Luca). Inaugurarea acestei investiţii a fost făcută cu difuzarea peliculei „Mama vitregă”, a regizorului Leka Bungo.

Declaraţii la inaugurarea ce a avut loc în ianuarie 2020:

Gjergj Luca Eu personal sunt încântat de două ori. În primul rând, pentru că în această  investiţie ne-am angajat să construim un cinematograf şi, iată, l-am făcut, şi în al doilea rând, pentru că sălile vor permite şi prezentarea pieselor de teatru. Premiera lui Leka Bungo o dedic părinţilor mei, care s-au aflat mulţi ani pe scenă. Sunt bucuros, de asemenea, că vom pune în valoare personalităţi ale artei cinematografice de ieri şi de azi.

Leka Bungo (regizor) Este un caz unic, aș spune, pentru că este pentru prima dată când un om de afaceri – spre deosebire de stat, care este obligat să ofere oamenilor centre culturale, cum ar fi un cinematograf – face acest lucru în cadrul  propriei companii și pe cheltuiala lui. În opinia mea, aceasta este o inițiativă minunată, pentru că, în primul rând, este exclusiv albaneză, iar în al doilea rând, este destinată artei. Unul dintre motivele pentru care omul de afaceri a realizat acest cinematograf este faptul că el însuşi este un artist ce se trage dintr-o familie de artiști.

Pirro Milkani (regizor) Îl complimentez pe Gjergj Luca, fiul prietenului meu, dragul meu actor Ndrek Luca, pentru aceste minuni pe care le face aici și pentru dragostea lui pentru artă. În onoarea tatălui său și a întregii noastre generații, care a imprimat o dragoste sublimă pentru artă. A fost o plăcere să particip la noua premieră a televiziunii publice albaneze, aici, în Elbasan, într-un complex care va fi în curând un adevărat centru cultural.


Bujar Kapexhiu
(regizor şi scenarist) Acest lucru arată pasiunea, seriozitatea şi legătura lui cu arta. Pentru noi, care ne ocupăm de film, aceasta a devenit deja casa noastră. Studioul „Albania Ieri” va fi un loc pentru artă, artiști și activități artistice, iar premiera lui Luca credem că nu va fi ultima lui minune. Până la următoarea lui nebunie trebuie doar să mai așteptăm.

                                                                                                   Maria Oprea

Series Navigation << Imagini ale lumii de lângă noi: Expoziţia World Press Photo, la TiranaProf. dr. Pandi Bello (Korcea, Albania): Poetul Lasgush Poradeci şi muzica >>