Albaneza Alketa Vejsiu, la Sanremo 2020

Share

La cea de-a 70-a ediţie a Festivalului de muzică Sanremo 2020, organizat la Teatrul Ariston din Sanremo, între 4 şi 8 februarie, şi difuzat de RAI, una dintre cele mai încântătoare prezenţe a fost cea a albanezei Alketa Vejsiu. Vedeta albaneză, în vârstă de 36 de ani, este realizatoare de televiziune la Tirana, dar nu numai atât. Născută la 19 ianuarie 1984 la Tirana, Vejsiu şi-a făcut un nume ca prezentatoare la Radio Top Albania, unde a prezentat programe muzicale. Dar debutul ei a fost mult mai devreme, la vârsta de 17 ani, când a fost aleasă să prezinte „12 vise ale unei nopţi de vară”, un format dedicat dansului sportiv. De atunci, a început o ascensiune care a propulsat-o ca vedetă a TvKlan de la Tirana, cel mai important canal de televiziune albanez. Au urmat alte trepte în cariera ei spectaculoasă, fiindu-i încredinţată conducerea principalelor spectacole naţionale tv, printre care „Dansez cu stelele”, „Factorul X”, „Există poştă pentru tine” ş.a.
 Absolventă a cursurilor de Administrare a Afacerilor la Universitatea din Tirana, Alketa Vejsiu a activat mult timp şi în lumea afacerilor. În 2011, ea a lansat „Class by AV”, o companie care organizează evenimente şi nunţi, cu un brand alăturat dedicat rochiilor de mireasă. Împreună cu câţiva cunoscuţi jurnalişti, a fondat apoi revista omonimă „Class”, al cărei conţinuturi include modă, showbiz, design şi stil de viaţă. Cu peste 850 de mii de fani pe Instagram, îi place să se numească „antreprenor digital”.
În ceea ce priveşte viaţa privată, ea a preferat întotdeauna să o păstreze ferită de privirile indiscrete. Cu toate acestea, se ştie sigur că în 2006 s-a căsătorit cu constructorul albanez Ardi Nelaj, în cursul unei ceremonii care a avut loc într-un cadru privat. Ea şi soţul ei au doi copii, Nicole şi Lionel, care sunt, de asemenea, ţinuţi departe de lumina reflectoarelor.
Vara trecută, Alketa (care, ca mulţi dintre conaţionalii săi, vorbeşte foarte bine limba italiană), a mărturisit că visul său este să fie prezentă, într-una dintre seri, pe scena Festivalului de la Sanremo. Visul ei a fost îndeplinit în seara de 6 februarie 2020, seară dedicată duetelor. În această reprezentație, ea a cântat alături de cunoscutul Boby Solo. Dar nu acesta a fost vârful prezenţei ei pe scena festivalului, ci monologul rostit în cele 15 minute câte i-au fost acordate. Într-o italiană perfectă şi în numele poporului albanez, ea a ţinut să mulţumescă Italiei pentru speranţa pe care le-a oferit-o albanezilor în anii dictaturii. Alketa şi-a încheiat declaraţia cu cuvintele Italia, ti amo, care au declanşat o furtună de aplauze în sala Teatrului Ariston. Prezenţa Alketei la Sanremo vine după ce, cu doi ani înainte, un alt solist din Albania, Ermal Meta, a câştigat Marele premiu Sanremo 2018.

Marius Dobrescu    

Series Navigation << Cine este Rita Knudsen Augestad, soţia premierului kosovar?