Vjoleta Zefi, „regina cântecului din Shkodra”

Share

În întreaga sa carieră artistică, Vjoleta Zefi (n.1960) a valorificat și promovat muzica tradițională din nordul Albaniei, îndeosebi pe cea din Shkodra, orașul natal al cântăreței. Repertoriul său alcătuit din melodii dinamice, pline de ritm, antrenante, dar și lirice, sensibile a reușit să surprindă esența sufletului albanez. Prin timbrul și întinderea vocală, prin interpretarea unică și specială, cântecele ei care vorbesc despre dragoste, natură, patrie și tradiții au făcut‑o cunoscută pe scenele albaneze și în întregul spațiu unde trăiește diaspora, fiind numită de admiratorii săi „regina cântecului din Shkodra”.

Vjoleta Zefi a urcat de timpuriu pe scenă, la nici opt ani, când s-a alăturat trupei profesioniste Estrada Shkodra, cu care a interpretat cu talent și minunata ei voce „Te iubesc, pârâul meu” și „Hai, hai, calule aleargă!” După absolvirea școlii, deși încadrată în producție, ea a continuat să-și îmbogățească și perfecționeze stilul folk și pop-folk, devenind rapid foarte cunoscută în Shkodra. La doar 13 ani a participat la cea de-a 13-ediție a Festivalului național de cântece populare, organizat de Radioteleviziunea albaneză, cu piesa „Trei generații”, melodie care i-a adus premiul al treilea al competiției, vocea ei fragedă, candidă, de copil surprinzând publicul din Tirana. Ziarele vremii au început să scrie despre micuța cântăreață shkodrană, care a continuat să fie prezentă la toate edițiile festivalului RTSH, unde a obținut un nou loc trei cu melodia „Nuntă în sat”, după care repertoriul ei s-a diversificat, incluzând piese din Kosovo și sudul Albaniei.

Vjoleta Zefi a activat ca actriță amatoare la Teatrul Migjeni, iar natura ei veselă, optimistă și plină de umor, imprimată în spectacole comice, pline de dinamism, precum și cântecele lirice, de dragoste, baladele vechi i-au adus notorietate.

Adevărata ei consacrare în cântecul popular a avut loc la Teatrul „Migjeni”, instituție unde s-au afirmat numeroși cântăreți celebri. Aici s-a alăturat trupei profesioniste Estrada Shkodra și, împreună cu marii soliști Bik Ndoja și Shyqyri Alushi, a format un trio cu care a repurtat un succes extraordinar în localitatea natală și în turneele din afara ei. Prezența lui Zefi pe aceeași scenă cu cei doi mari maeștri ai muzicii populare i-au favorizat îmbogățirea repertoriului, iar șansa de a fi acompaniată de instrumentiști de valoare, de a interpreta alături de umoriști celebri ca Gjosho Vasija, care, la acea vreme, conducea un renumit grup artistic de amatori, au făcut ca vocea și talentul ei să impresioneze și să-i aducă tot mai mulți fani. Cu această formație, cu cântăreții Bashkim Alibali și Eduard Jubani, ea a obținut numeroase premii la festivalurile locale și naționale, a câștigat respectul și dragostea spectatorilor care au aplaudat‑o entuziast cu ocazia fiecărei reprezentații.

În 1976, Vjoleta Zefi a fost decorată de prezidiul Adunării Populare cu medalia  „Naim Frasheri, clasa a doua”, cu titlul „Recunoștința orașului” pentru merite speciale în domeniul interpretării cântecelor populare, acordat de Consiliul local Shkodra, în 2005, și cu ordinul „Mare Maestru”, primit din partea președintelui Albaniei, Bujar Nishani, la aniversarea a 50 de ani de carieră.

Maria Oprea

Series Navigation << Prof. dr. Pandi Bello (Korcea, Albania): Poetul Lasgush Poradeci și muzicaPastila pentru suflet: „Te invit în țara ta!” >>