Albanezi de succes: Benjamin Prelvukaj – Primul albanez care a deschis un restaurant în Japonia
- Despre paradoxul cultural contemporan
- A luat ființă „Asociația istoricilor albanezi din diaspora” în Elveția
- „Călărețul cu șoim” la Humanitas-Cișmigiu
- “Învață cât vrei, tot la sapă o să ajungi” – Povestea Almei Liço, victima nevinovată a comunismului albanez
- Armele care au făcut să tremure un imperiu
- Bătălia de pe râul Marița (1371)
- Comunitatea musulmană din Albania, în secolul XX
- Un jelek albanez expus la Londra
- „Home to go” – Adrian Paci, performance art și instalație
- Dimitrie Gusti: Câteva amintiri despre Caragiale, la 168 ani de la naștere
- Poezie albaneză contemporană: Artur Balli
- Prof. dr. Pandi Bello (Korcea, Albania): Poetul Lasgush Poradeci și muzica
- Vjoleta Zefi, „regina cântecului din Shkodra”
- Pastila pentru suflet: „Te invit în țara ta!”
- „Albania este o țară minunată, cu oameni calzi și primitori”: Interviu cu dna ing. Alexandra Iancu din București
- Sofia Koça, vecina lui Ismail Kadare și a lui Enver Hogea
- Albanezi de succes: Benjamin Prelvukaj – Primul albanez care a deschis un restaurant în Japonia
Cu o carieră de succes în SUA, în domeniul restaurantelor de top, albanezul Benjamin Prelvukaj și-a împlinit visul american. Dar nu s-a oprit aici: din 2019 a deschis un local devenit cunoscut în scurtă vreme tocmai la… Tokyo.
Grupul Benjamin Restaurant, patronat de Prelvukaj, a fost onorat în 2019 cu Premiul de excelență „Lifetime Achievement”. El deține la New York trei localuri devenite celebre, Steakhouse Prime, Benjamin Steakhouse și The Sea Fire Grill, despre care presa americană de profil a scris adeseori, subliniind originalitatea, calitatea bucătăriei și a serviciilor. Tânărul antreprenor are o poveste tipică oricărui emigrant care reușește, prin curaj, sârguință și destoinicie, să-și croiască o carieră și un destin departe de locurile natale, părăsite voluntar în căutarea unei vieți mai bune. Acesta povestește în interviuri că n-a fost bântuit niciodată de visul american, dar, „când a început războiul în Kosovo și situația economică a devenit dificilă, am decis să plecăm”, spune Prelvukaj, care are acum numeroși albanezi ce lucrează în localurile sale – 300 din cei 550 de angajați. Benjamin Prelvukaj a lucrat mai întâi ca ospătar, când s-a adaptat cu ușurință competiției și stilului de viață american oferind, prin onestitatea și hărnicia sa, ținută și servicii de calitate. „Sunt foarte conectat la comunitatea albaneză pentru că vreau să deschid ușa tinerilor albanezi care vor să-și continue viața la New York”, spune el. Împreună cu colegii săi, Peter Luger și cumnatul Benjamin Sinanaj, a inaugurat, în 2006, cea mai importantă destinație gastronomică din New York, în care a oferit, pe lângă bucătăria internațională, meniuri tradiționale din patria sa. Celor doi Benjamini nu le-a fost ușor să străbată acest drum greu al succesului, dar prin determinare și răbdare, prin buna educație a muncii, primită în satul natal, au reușit din chelneri să ajungă ei înșiși patroni de restaurante. Se spune că la Steakhouse se servește cea mai bună friptură de vită din zonă, seriozitatea și ospitalitatea moștenită din Balcani ajutându-i să se remarce și să poată să se extindă, acum, și în Japonia. Cu acest nou restaurant, Benjaminii au dovedit că formula alcătuită din muncă asiduă, cinstită, farmecul tradițional al decorului și mâncarea savuroasă poate avea succes și pe plan internațional. „Noi îi tratăm pe toți cei care ne intră pe ușă ca pe niște membri din familie”, ne asigură ei. Astăzi, imperiul lor cu șase restaurante este concentrat în Midtown Manhattan, unde aproximativ 70% dintre clienți sunt oameni de afaceri. În fiecare zi, Prelvukaj se întâlnește cu managerii și bucătarii și stă alături de ei până noaptea târziu. „Sunt întotdeauna acolo, a spus el. Asta face diferența”.
Maria Oprea