Întâlnirea scriitorilor albanezi din diaspora

Share

La 22 februarie 2020, autori, traducători și nume cunoscute ale literelor albaneze din Albania și din străinătate, au participat la un evenimentul cultural dedicat scriitorilor din diaspora și intitulat „Scrisori din Diaspora”.

În cadrul acestei întâlniri speciale, organizată la Tirana de Centrul de Publicații al Diasporei, în cooperare cu Ministerul Culturii și sub auspiciile ministrului de stat pentru Diaspora, Pandeli Majko, s-a discutat despre literatura în limba albaneză, despre reviste, portaluri și alte publicații de cultură albaneză, ce apar în afara granițelor Albaniei, despre valorile culturale ce trebuie perpetuate prin aceste publicații și despre colaborarea instituțională care să sprijine aceste demersuri.

În salutul său, ministrul Majko, vorbind despre contribuția autorilor de literatură albaneză din diaspora pentru îmbogățirea literaturii naționale și limbii albaneze, despre artă și identitate națională, a spus, printre altele, că: „Literatura din Diaspora a luat naștere odată cu Renașterea Națională”. Acesta a subliniat și rolul comunității albaneze din România și scriitorilor care au ieșit din sânul acestui comunități. Domnul Majko a mai spus că sunt circa o sută de scriitori albanezi activi în întreaga lume, care produc literatură albaneză.vMinistrul Culturii, doamna Elva Margariti, în discursul său a apreciat contribuția tuturor personalităților albaneze în domeniul culturii, care „în cele mai întunecate perioade ale Albaniei, au contribuit la supraviețuirea ei și au fost cei mai buni ambasadori ai țării”.vActivitatea a fost salutată și de membrul Consiliului de Coordonare a Diasporei, scriitorul Gazmend Kapllani, stabilit în SUA.

Participanții au fost repartizați în patru secțiuni tematice, având drept scop identificarea și promovarea autorilor din diaspora și comunicarea acestora cu cititorii și editorii albanezi. A fost prezentată literatura exilului albanez, aparițiile periodicelor cu profil albanologic, fie și cele din mediul online, precum și alte inițiative culturale, menite să promoveze valorile culturii naționale și să dialogheze cu alte culturii. La prima secțiunea „reviste culturale din diaspora”, au participat scriitori și autori bine-cunoscuți, precum Adrian Ndreca (Italia), Luan Topciu (România), Bashkim Shehu (Spania), Rudolf Marku (Anglia). Secțiunea a fost moderată de Dr. Persida Asllani, profesor la Facultatea de Litere a Universității din Tirana.

Coordonatorul Centrului Cultural din cadrul ALAR, dr. Luan Topciu, a prezentat în fața scriitorilor participanți și autorităților albaneze revista științifică și culturală: „Albanica”, o publicație trimestrială, în care sunt publicate și texte literare ale autorilor albanezi și români. Dr. Topciu a făcut o prezentare amplă a structurii tematice a acestei reviste, oferind informații despre conținutul fiecărei secțiuni în parte. Acesta a menționat că revista acordă un spațiu generos istoriei comunității albanezilor din România și personalităților sale. Locutorul a menționat că rubricile revistei conțin studii de istorie, de lingvistică, de literatură, de antropologie, spiritualitate, sociologie, filosofie, arte și că sunt republicate texte literare ale autorilor cu greutate din literatura clasică și contemporană albaneză, dar și texte ale autorilor importanți români. Revista conține, de asemenea, reproduceri ale lucrărilor de artă plastică ale unor autori cunoscuți albanezi și români. Dr. Luan Topciu a subliniat faptul că această revistă apare în cadrul ALAR și cu finanțarea statului român.