Vizită de lucru la nivel înalt a deputatului Bogdan-Alin Stoica, la Tirana

Share

O delegație a Asociației Liga Albanezilor din România, condusă de deputatul Bogdan-Alin Stoica, s-a aflat pentru câteva zile în capitala Albaniei, Tirana. Pe agenda vizitei de lucru s-au aflat două întrevederi la nivel înalt, cu membri ai Guvernului Republicii Albania, precum și participarea la un eveniment major dedicat diasporei albaneze și întâlniri cu colaboratorii și partenerii de la Tirana. La întâlnirile cu înalții demnitari, deputatul Bogdan-Alin Stoica a fost însoțit de parlamentarul albanez Fate Velaj, apropiat colaborator al ALAR și unul dintre principalii promotori ai culturii albaneze în diaspora.

La Ministerul Economiei și Finanțelor, deputatul Bogdan-Alin Stoica a fost primit vineri, 21 februarie a.c., de către doamna minstru Anila Denaj. Doamna ministru este o bună cunoscătoare a realităților socio-economice românești, petrecând doi ani în România, în cadrul unei instituții bancare internaționale. În cadrul întrevederii au fost abordate mai multe aspecte privitoare la cooperarea economică dintre România și Albania, începând de la stadiul în care se găsesc tratatele bilaterale și până la măsurile care pot fi luate pentru intensificarea schimburilor comerciale. În mod firesc, discuțiile au avut în vedere și turismul, dat fiind potențialul uriaș al celor două state în acest domeniu, precum și legăturile istorice semnificative dintre popoarele român și albanez.

Doamna ministru Denaj a apreciat în mod deosebit contribuția pe care Asociația Liga Albanezilor din România o aduce în mod constant nu doar la promovarea identității naționale a albanezilor din România, ci și la consolidarea și dezvoltarea raporturilor româno-albaneze și la aprofundarea cunoașterii reciproce dintre cele două națiuni. Deputatul Bogdan-Alin Stoica și Dr. Luan Topciu, coordonatorul Centrului Cultural Albanez din cadrul ALAR, au oferit demnitarului albanez cele mai recente publicații și produse multimedia ale Asociației.

În cea de-a doua parte a zilei de vineri, 21 februarie, deputatul Bogdan-Alin Stoica a avut o întrevedere cu un alt membru al Guvernului albanez, doamna Elisa Spiropali, ministru pentru relația cu Parlamentul. Atât doamna Spiropali, cât și deputatul Fate Velaj, au apreciat colaborarea la nivel parlamentar dintre România și Albania, referindu-se la vizitele bilaterale din anul 2019, în particular din perioada președinției române a Consiliului Uniunii Europene. Doamna ministru a adresat felicitări deputatului Stoica pentru eforturile întreprinse în direcția promovării culturii și identității albaneze în România, dar și pentru preocuparea permanentă de a întări relația dintre prietenie din România și Albania. Demnitarul albanez a amintit de amplasarea bustului lui Skanderbeg la Craiova și de Zilele Culturii Albaneze, evenimente cu un puternic ecou în Albania.

Delegația ALAR și deputatul Fate Velaj au discutat, de asemenea, despre agenda de acțiuni comune pentru anul 2020, fiind puse bazele mai multor evenimente, atât în România și Albania, cât și în diaspora albaneză. Punctul culminant al activităților din acest an va fi reprezentat de o nouă ediție a Zilelor Culturii Albaneze, ce urmează a fi organizată în ultimele luni ale anului 2020.