“Illyria” și polițiștii albanezi din New York

Share

Conform postului de radio Vocea Americii (VA), în cadrul Poliției din metropola americană New York sunt angajați circa 150 de polițiști care provin din familii de origine albaneză. Aceștia au și o societate a lor numită “Illyria”. Ei s-au întrunit în ziua de 4 noiembrie la sediul Departamentului de poliție din oraș, ocazie cu care și-au arătat din nou disponibilitatea de a apăra ordinea și siguranța în cel mai mare oraș al Americii. În urmă cu 15 ani, numărul polițiștilor albano-americani nu era mai mare de 20. “Astăzi suntem 150 de polițiști albanezi aici. Ne-am angajat să formăm grupul “Illyrian Society”, pentru a ne cunoaște și a ne ajuta unul pe altul ori de câte ori e nevoie. Suntem mândri de originea noastră, pe care o sărbătorim acum, căci am învățat în familie să ne vorbim limba, să fim albanezi și așa o să și murim, albanezi”, a declarat pentru VA Lutfi Dalipi, căpitan în poliția NY.

În prima activitate organizată sub auspiciile noii societăți la sediul Poliției din NY, a luat cuvântul comandantul acestei instituții, James O’Neill, care a mulțumit tuturor pentru dăruirea cu care își desfășoară activitatea. “Vă mulțumesc pentru munca voastră dedicată păstrării siguranței în oraș. Iar familiilor care se află acum alături de voi le mulțumesc pentru sprijinul acordat, pentru că, fără acest sprijin, activitatea voastră ar fi imposibilă. Ori de câte ori plecați de acasă în uniformă, ei se roagă să vă întoarceți bine și sănătoși de la datorie. Vă mulțumesc că sunteți aici. Iar bărbaților și femeilor în uniformă le mulțumesc pentru munca lor zilnică. Voi ați transformat în bine acest oraș”, a spus în cuvântul său James O’Neill.

Cei prezenți au fost salutați și de Mark Gjonaj, membru al consiliului municipal New York. “Nu există un oraș mai minunat și nici un departament de poliție mai bun decât acesta din New York. Albanezii care slujesc aici au nobila misiune să apere acest renume. Ei sunt o parte din cel mai mare și mai vechi departament de poliție din acest stat. Și în același timp sunt continuatorii tradițiilor noastre. În sângele și etnia noastră, steagul roșu și negru arată cine suntem… Dar nu există o culoare mai frumoasă decât aceea a uniformei voastre, în care albastrul se combină cu culorile noastre”, a declarat el.

La întâlnire a fost prezent și primul albanez care a primit titlul de capelan al Poliției din New York, imamul Tahir Kukaj. El a spus că angajamentul albanezilor de a apăra ordinea în metropolă aduce valoare adăugată acestui departament. “Ca albanezi, suntem cunoscuți pentru devotament, care înseamnă credință, credință în Dumnezeu. Vecinii noștri din Europa sunt primii care au cunoscut această calitate a noastră, dar și frații evrei în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. Căci singurul popor care i-a ajutat a fost poporul albanez. Iată de ce suntem aici ca să-i mulțumim Domnului, cel care ne-a făcut unici și ne-a ajutat să venim aici și să cunoaștem calitatea vieții și respectul națiunii celei mai minunate pe pământ, națiunea americană”, a declarat capelanul Tahir Kukaj.

Cu acest prilej au fost acordate premii celor mai buni polițiști ai anului. “Acest premiu m-a făcut foarte mândru, nu numai ca membru al grupului “Illyrian Society”, ci și ca polițist, căci este o mare onoare să-ți fie acordat”, a spus pentru Vocea Americii Amir Pali, membru al Poliției New York.

Constituirea acestei organizații arată că albanezii ocupă un loc important în societatea americană, a declarat un alt membru al “Illyrian Society” din marele oraș american. Ceremonia polițiștilor albano-americani a fost organizată în cadrul activităților comunității din SUA cu prilejul sărbătoririi a 107 ani de la declararea independenței Albaniei.

Constituit pe data de 23 mai 1845, Departamentul de poliție din New York este cel mai mare și mai vechi din America. El este compus din 55 de mii de salariați, dintre care 36 de mii sunt polițiști în uniformă, asigurând ordinea și siguranța unei populații de peste 8 milioane de locuitori. (sursa: revista online KultPlus, Prishtina)

Marius Dobrescu

Series Navigation << Albanezi de succes: Nazim Salihu, hair-stilistul lui Kenny Rogers