Filmul “Amanet”, premiat la Salerno

Share

Între 11 și 16 noiembrie 2019, la CineTeatro “Augusteo” din Salerno (Italia), a avut loc tradiționalul Festival de Film din localitate, la care filmul albanez “Amanet” (Ultima dorință, cum a fost tradus în limba italiană) a obținut unul dintre cele mai importante trofee ale ediției la secțiunea Lungmetraj. Regia filmului a fost semnată de Namik Ajazi, iar în rolurile principale au fost distribuiți actorii Amos Zaharia, Eva Aliko, Myzafer Zifla, Alfred Trebicka și Sadush Ylli. Filmul nu este altceva decât o relatare a poveștii de viață a unui înalt ofițer al Securității de Stat din Albania, care, din torționar, devine victimă și obiectul unei supravegheri atente din partea colegilor săi. În viața lui Mentor Hasa, ofițerul cu pricina, intervine o cotitură esențială, care-l face să conștientizeze și să relateze câteva dintre cele mai sinistre crime comise de Sigurimi albanez. De fapt, amanetul pe care acesta îl lasă fiului său, Martin, nu este altceva decât amintirea ororilor pe care regimul criminal Hogea le-a făptuit vreme de patru decenii în Albania comunistă. 

Cunoscutul regizor Namik Ajazi a reușit performanța de a-și duce propria realizare pe locul întâi printre producțiile prezentate la Salerno, deși concurența a fost acerbă: în concurs au fost prezentate 73 de filme de lung metraj! Voturile juriului, venit din 25 de țări precum Germania, Franța, Spania, Austria, Canada și Suedia, au fost completate cu cele ale publicului, care a optat în majoritate pentru filmul albanez. „Amanet”, o producția a anului 2014, a fost filmat la Tirana, Pogradec, Rubik, în minele de la Bulqiza și în Italia. În anul 2018 a obținut premiul pentru cea mai bună peliculă acordat de Academia Premiilor “Kult”.

Amanet este filmul turnat de noi în urmă cu cinci ani, a declarat regizorul Namik Ajazi, care a avut un itinerar de succes înainte de a primi premiul de aici, de la Salerno. În acești cinci ani a avut un traseu frumos, a participat la multe festivaluri și a primit multe premii.”

Amintim că un alt succes al cinematografiei albaneze a fost pelicula “Adăpost printre nori”, al regizorului Robert Budina, realizat în cursul anului 2018. Nu putem încheia această scurtă prezentare fără a remarca revirimentul cinematografiei albaneze din ultimii ani, împreună, desigur, cu regretul de a nu putea viziona în România aceste producții de succes.

Mira Skënderi

Series Navigation << Andrei Șaguna și Emanuil Gojdu, sărbătoriți în anul 2020Tabloul din Ambasadă >>