Canionul Nivica, în atenția turiștilor și cercetătorilor străini

Share

Printre toate minunile naturale, canioanele sunt cele mai dificile atunci când vine vorba de surprinderea frumuseții lor în fotografii. Albania este un loc preferat de aventurieri, alpiniști și fotografi, cu toate că multe zone sunt încă necunoscute chiar și de albanezi. În multe cazuri, expedițiile internaționale sprijină explorarea și cunoașterea acestor situri uimitoare cum este și Canionul Nivica, aflat în regiunea muntoasă Kurvelesh, din sudul Albaniei (municipalitatea Tepelena). Acesta este unul dintre cele mai lungi canioane din Europa și doar puțini oameni știau până de curând acest lucru. 

Canionul Nivica împreună cu satul omonim fac parte dintr-un proiect ambițios care vizează atragerea turiștilor străini în cătunele îndepărtate din zona Kurvelesh, unde există o cascadă de 220 de metri – probabil una dintre cele 10 cele mai mari cascade din Europa -, înălțimi muntoase amețitoare printre pereții cărora se strecoară apele învolburate ale râului, vestigii arheologice, tradiții străvechi, precum Festivalul Pan, despre care revista noastră a relatat pe larg în numerele anterioare. Manifestarea dedicată oieritului și zeului Pan, ocrotitorul ciobanilor și al mioarelor, are loc anual, în luna iunie, în satul Nivica. Acest sit natural unic, neagresat de modernitate, situat între Marea Ionică și orașul Tepelena, cunoscut ca locul unde s-a născut Ali Pașa, reprezintă împreună cu canioanele sale de 40 km lungime și lacuri de 15 km lățime, cu cele 11 cascade, unul dintre cele mai frumoase locuri din Albania.

Reconstituirea Traseului Normand

La începutul lunii ianuarie, anul acesta, proiectul Nivica a fost prezentat la conferința anuală a Institutului American de Arheologie, alături de o serie de studii internaționale de cercetare. Proiectul face parte dintr‑un plan ambițios de reconstruire a potențialului turistic al regiunii ce a reușit să atragă interesul profesorilor și arheologilor de la Universitatea Berna și Universitatea Carolină din Praga, care, împreună cu municipalitatea Tepelena, au stabilit un program de cooperare pe termen lung, în domeniul patrimoniului cultural. Proiectul Nivica servește nu numai ca model pentru o dezvoltare durabilă de succes, ci și ca o oportunitate de a lega zonele de coastă de cele montane și pentru a crea o formă unică de turism. Proiectul implică, de asemenea, cercetări și studii de specia­litate în zonă, unde un inventar al siturilor arheologice și monumentelor culturale a fost deja inclus în sistemul GIS (Geographic Information System) al bazelor de date pentru a fi explorate în continuare ca obiective de importanță istorică. Un prim capitol în proiect îl constituie refacerea Traseului Normand ce va fi dedicat vechii armate de mercenari (inițial, pelerini), conduse de Robert Guiscard (1015-1085), devenit duce de Apulia și Calabria, care a ajuns pe coasta albaneză în 1081 și a traversat munții spre teritoriile bizantine. Itinerariul Normand poate fi străbătut de-acum și călare, herghelia de cai fiind o componentă a proiectului. De asemenea, vestigii antice așteaptă să fie descoperite de arheologi, în urma găsirii unei monede străvechi de către un cioban local, fapt ce atestă istoria bogată a comerțului între munți și zonele de coastă din regiune. O echipă a Universității din Bristol (Marea Britanie), condusă de celebrul profesor britanic Nicholas Hammond, a cartografiat provincia și a alcătuit o hartă a siturilor antice și medievale, precum și a drumurilor din jurul satului.

„Locuri care inspiră”

Canionul și regiunea Nivica devin cu timpul din ce în ce mai atractive pentru turiștii locali și străini. În octombrie 2018, o echipă de la National Geographic a selectat proiectul ca parte a serialului documentar de televiziune intitulat „Locuri care inspiră”. Echipa a filmat imagini din zona muntoasă Kurvelesh, unde a cercetat nu numai viața și natura locale, dar și eforturile depuse pentru crearea unui model turistic bazat pe protecția valorilor naturale și istorice. De asemenea, printre altele, NG a identificat o specie rară de acvile, aflată pe cale de dispariție, și anume vulturul egiptean, a cărui populație a cunoscut un declin dramatic de-a lungul anilor.

Din păcate, mai sunt multe de făcut aici în privința deșeurilor și gunoaielor. Ca urmare, echipele implicate în proiect vor să creeze o stație de reciclare și prelucrare a materialelor plastice, unde localnicii vor putea produce lucruri noi din deșeurile colectate. Va fi prima stație de acest gen din Albania, ceea ce va facilita dezvoltarea unui turism regional extrem de atractiv.

Maria Oprea
Foto: Nat Geo Explorer

Series Navigation << „Urmăresc cu atenție cinematografia albaneză”: Interviu cu Dan Burlac, regizor și producător român de filmDecizie istorică: Kosova repatriază foști jihadiști >>