Albanezi de succes: Nazim Salihu, hair-stilistul lui Kenny Rogers

Share

Războiul din Kosova nu se terminase încă în ziua în care Nazim Salihu, un tânăr ca oricare altul din Prishtina, s-a decis să-și forțeze destinul și să plece în Statele Unite în căutarea unei vieți mai bune. După cum se știe, soarta îi ajută pe cei curajoși. Așa se face că, după multă muncă și pasiune, Nazim a reușit să devină unul dintre cei mai cunoscuți și căutați hair-stiliști din New York. Dorința de a practica această meserie l-a frământat încă din adolescență, dar nu și-a putut‑o împlini decât după ce a ajuns în America.

Ajuns aici, el s-a înscris și a absolvit școala “Brio Academy”, din Hartford (Connecticut), în anul 2000, unde a primit diploma de maestru în hair-stiling, adică, mai pe românește, maestru în arta frizeriei și coafurii. În decursul carierei sale de aproape 20 de ani, el a primit numeroase premii și a devenit preferatul unor mari vedete internaționale precum Luke Wilson, Jennifer Aniston și Kenny Rogers, starul muzicii country. Apelează la serviciile lui vedete ale sportului mondial, celebrități din media, cântăreți și oameni de afaceri. Se pare că această meserie le atrage și pe cele patru fiice ale sale, care țin cu tot dinadinsul să urmeze exemplul tatălui lor. Într-un interviu acordat de curând ziarului “Gazeta albaneză”, Nazim a mărturisit că i-a fost greu să se acomodeze în “Lumea nouă”, dar că a luat-o de jos și a muncit cu pasiune, pentru că, după cum crede și în acest moment, aceasta este profesia care i se potrivește cel mai bine. “Ce crezi că te deosebește de ceilalți hair-stiliști?”, l-a întrebat ziarista albaneză. “Ca să vă spun adevărul, de două decade fac această meserie și urmăresc ultimele tendințe din modă,  pe care mă străduiesc fie să le reproduc cât mai exact, fie să le adaptez și să le dau o notă personală. Încerc să fiu unic, iar ceea ce realizez să fie cât mai interesant”, a răspuns el. Nazim a mai adăugat că lucrează pentru multe celebrități din Statele Unite, actori, cântăreți etc., care, în prezența lui, se arată foarte modești. În plus, a mărturisit că aceștia îl apreciază mai ales atunci când constată că rezultatul muncii lui le aduce un spor de imagine și-i face fericiți. “În această meserie, adaugă el, creativitatea este esențială”. Întrebat care sunt ultimele tendințe în materie de coafură feminină în ceea ce privește culoarea și modelul tunsorii, celebrul hair-stilist spune că fiecărei femei i se potrivesc o anumită culoare și un anumit model, iar el nu face altceva decât să experimenteze culori, stiluri și modele noi.  

“Ce sfat le dați fetelor și femeilor pentru sezonul de vară?”, l-a întrebat în continuare jurnalista de la “Ga­zeta albaneză”. La care, maestrul kosovar a răspuns: “Sfatul meu pentru sezonul de vară ține mai mult de folosirea șamponului și balsamului cel mai potrivit, care aranjează și menține părul, dându-i finețea și moli­ciunea dorită. De asemenea, le sfătuiesc să folosească geluri atunci când se piaptănă și în niciun caz spray‑uri de strălucire”. Întrebat despre ceea ce a lăsat în urmă în patrie, Nazim a răspuns: “Mi-e dor de frumoasa noastră Kosovă. Acolo am crescut și e normal să fie așa. Ori de câte ori vizitez Kosova îi simt prospețimea, îi revăd tradițiile și-mi retrăiesc amintirile din vremea copilăriei. Mi-e dor de rudele mele și de țara în care m‑am născut”. Nazim recunoaște, de aseme­nea, că este pasionat de cinematografie și că, ori de câte ori timpul îi permite, aparatul de filmat îi este un accesoriu indispensabil.

El este unul dintre albanezii care și-au clădit succesul departe de patrie, dar care, cu siguranță, nu‑și va uita niciodată locul nașterii de peste mări și țări.

Luiza Qerreti

Series Navigation << Decizie istorică: Kosova repatriază foști jihadiști“Illyria” și polițiștii albanezi din New York >>