Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la cel mai înalt nivel

Share

În fiecare an, la data de 15 ianuarie – dată ce marchează nașterea poetului național, Mihai Eminescu – România celebrează și Ziua Culturii Naționale. La acest început de deceniu, manifestările desfășurate pe întreg parcursul țării au culminat cu două evenimente de înaltă ținute, derulate în cadrul extraordinar oferit de Ateneul Român, din București.

În prima parte a zilei de miercuri, 15 ianuarie, Academia Română a găzduit, la Ateneu, sesiunea intitulată „Sincroniile europene ale culturii române”. În cadrul evenimentului, la care a fost prezent și Directorul executiv al ALAR, Dr. Radu Săvulescu, au luat cuvântul domnul Acad. Ion-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, doamna Monica Anisiei, ministrul educației și cercetării, domnul Bogdan Gheorghiu, ministrul culturii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, precum și distinșii academicieni Eugen Simion, Răzvan Theodorescu și Nicolae Breban. Cu toții au subliniat valorea culturii române, precum și locul și rolul acesteia în marea familie europeană. Desigur, nu a fost uitat poetul Mihai Eminescu, a cărui figură excepțională a tutelat cultura română în ultimele două veacuri.

În seara zilei, Ministerul Culturii a marcat printr-o gală-spectacol Ziua Culturii Naționale, la care au participat și deputatul ALAR, domnul Bogdan-Alin Stoica, și Directorul executiv, Dr. Radu Săvulescu. Pe scena Ateneului Român a urcat Orchestra Română de Tineret, care a interpretat un program artistic de excepție. În deschiderea evenimentului, au luat cuvântul cei mai înalți oficiali ai statului, Excelența sa, domnul Klaus Werner Iohannis, Președintele României, și domnul Ludovic Orban, prim-ministrul Guvernului României. Pe lângă considerațiile privitoare la ziua festivă, oficialii au accentuat nevoia de acțiune concretă în domeniul culturii, pentru creșterea consumului cultural de calitate în rândul românilor.