Ziua Naţională a Albaniei – între tristeţe şi speranţă
- Ziua Naţională a Albaniei – între tristeţe şi speranţă
- Un cutremur catastrofal a zguduit Albania
- Semne de solidaritate
- Folclor aromân la Teatrul Naţional
- Istorie recentă: 30 de ani de la evenimentele care au schimbat Europa
- Lansare la Târgul naţional Gaudeamus: Fehmi Ajvazi: „24 martie. Cronica infernului kosovar”
- Albania şi drepturile minorităţilor
- Congresul al III-lea al PMR şi apropierea albano-chineză
- Obiective istorice grav afectate de cutremur: Cetăţile Kruja şi Preza nu pot fi momentan vizitate
- Ismail Kadare – Dimineţi la Cafeneaua Rostand (fragment)
- Nobelistul Peter Handke, boicotat de ţările balcanice
- Moş Gerilă şi Moş Crăciun
- Pastila pentru suflet: Biserica Sfântul Nicolae din Moscopole
- Zece secole de catolicism pe teritoriul Albaniei
- ”Pentru lumea occidentală, Peninsula Balcanică a constituit multă vreme un spaţiu necunoscut, misterios”
- Din ciclul Iarna pe uliţă: „Tăriile” de sezon: rachiul de tescovină, raki rrushi, grappa şi yeni raki
La 28 noiembrie, albanezii sărbătoresc Ziua Naţională, rememorând clipele glorioase în care, la Vlora, Ismail Qemali a înălţat străvechiul drapel al vulturului bicefal şi a proclamat independenţa Albaniei faţă de Imperiul Otoman. Anul acesta, însă, atmosfera în care poporul albanez aşteaptă Ziua Naţională este una încărcată de tristeţe, de durere şi de mâhnire, ca urmare a teribilului cutremur care a lovit Albania marţi, 26 noiembrie. Seismul a lăsat în urmă zeci de morţi, sute de răniţi şi numeroase clădiri distruse.
Dar, în ciuda acestor puternice lovituri, naţiunea albaneză nu se va clătina prea mult, ci va rămâne puternică şi demnă, aşa cum a rămas de-a lungul secolelor de oprimare externă sau internă. Suntem recunoscători statului român pentru promptitudinea cu care au fost mobilizate echipele de salvatori care să vină în sprijinul autorităţilor albaneze şi le suntem recunoscători tuturor cetăţenilor români care s-au interesat de soarta albanezilor afectaţi de acest dezastru natural de proporţii.
Am subliniat în nenumărate rânduri legăturile frăţeşti dintre popoarele noastre, român şi albanez, dar cu siguranţă ele nu se simt niciodată mai puternic decât în astfel de momente dificile.
România a fost alături de albanezi dintotdeauna. Încă din perioada medievală, atunci când jugul ocupaţiei otomane apăsa greu asupra albanezilor, ei şi-au putut găsi o a doua casă pe pământul românesc. Mai apoi, când albanezii au început să lupte pentru emancipare, pe măsură ce Imperiul Otoman slăbea tot mai mult, colonia albaneză din Bucureşti juca un rol esenţial în mişcarea de eliberare naţională. La acest lucru contribuia şi climatul favorabil pe care îl oferea România, inclusiv prin atitudinile publice ale decidenţilor politici. Nu întâmplător Regatul României a fost primul stat care a recunoscut independenţa Albaniei, după momentul 28 noiembrie 1912, iar ulterior a militat la cancelariile occidentale pentru consolidarea Albaniei independente.
Desigur că în astfel de momente, în care în primul plan se află apărarea valorii fundamentale, şi anume, viaţa umană, elementele de ordin politic, economic ori cultural trebuie să treacă în planul secund. Din fericire, istoria ne-a dovedit că poporul albanez nu cedează în faţa greutăţilor de niciun fel, din contră, se întăreşte tot mai mult, trecând prin acestea.
La 107 ani de la proclamarea independenţei de stat, Albania încă nu a parcurs tot drumul revenirii ei în marea familie europeană. Anul 2019 se va încheia şi el fără ca Albania să fi început negocierile de aderare la Uniunea Europeană, aşa încât provocările perioadei următoare sunt tot mai mari. Avem speranţa că România va acorda şi ea o importanţă sporită Balcanilor de Vest şi ritmul procesului de integrare europeană a Albaniei se va accelera după cum îşi doresc şi merită albanezii.
Până atunci, facem apel la toate autorităţile statului român să continue în a sprijini naţiunea albaneză în aceste momente dificile. De asemenea, îi rugăm pe toţi oamenii de bine din România să îşi îndrepte atenţia înspre Albania, fie şi numai cu un gând bun.
La mulţi ani, Albania!
La mulţi ani, România!
Deputat Bogdan-Alin Stoica
Declaraţie politică cu ocazia Zilei Naţionale a Albaniei
Camera Deputaţilor, 27 noiembrie 2019