Nobelistul Peter Handke, boicotat de ţările balcanice

Share

Din nou, Fundaţia Nobel, cea care finanţează premiul cu acelaşi nume, şi Academia suedeză s‑au aflat în centrul unui scandal provocat de acordarea renumitului titlu scriitorului austriac Peter Handke. Acesta este acuzat pentru sprijinul şi simpatia lui faţă de fostul lider sârb, naţio­nalistul Slobodan Miloşevici. Diplomaţii mai multor state balcanice şi o parte a mass-mediei au boicotat ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru literatură de anul acesta.

Albania, Bosnia Herţegovina, Croaţia, Kosova, Turcia şi Macedonia de Nord au protestat, prin reprezentanţii lor diplomatici din capitala Suediei, faţă de titularizarea lui Peter Handke ca laureat al prestigiosului Premiu Nobel pentru Literatură, ce i-a fost înmânat marţi, 10 decembrie 2019. Scriitorul este criticat pentru atitudinea lui pro Miloşevici, liderul sârb responsabil de crime împotriva umanităţii în vremea războaielor din Iugoslavia, din anii ‘90, relatează Balkan Insight. Decizia juriului a provocat furie în rândul ţărilor balcanice, deoarece Peter Handke, acum în vârstă de 77 de ani, a condamnat bombardamentele NATO împotriva Serbiei, ce au determinat retragerea trupelor regimului de la Belgrad din Kosova, provincie devenită independentă în anul 2008. Handke a participat, în 2006, la funeraliile fostului preşedinte al Iugoslaviei (Serbiei), ceremonii ce s-au desfăşurat în satul natal al acestuia, Požarevac, participarea lui fiind criticată în aceste ţări. „Iată-mă pentru Iugoslavia, Serbia, Slobodan Miloşe­vici!”, a spus scriitorul la înmormântare, care consi­­dera că puterea de la Belgrad nu ar fi săvârşit niciodată genocidul de la Srebrenica.

Datorită acestei simpatii şi susţineri, Slobodan Miloşevici şi-a exprimat dorinţa ca scriitorul austriac să vină să depună mărturie în favoarea sa în faţa Tribunalului internaţional care l-a judecat. Sigur că, odată cu nominalizarea lui Handke la câştigarea marelui premiu de la Stockholm, opinia publică din Europa de Sud-Est a luat foc. În tradiţionalul discurs ţinut la Academia suedeză înainte de decernarea premiilor, laureatul nu a amintit nimic legat de admiraţia lui pentru Slobodan Miloşevici. Protestele au cuprins şi lumea literară, eseistul şi istoricul Peter Englund, membru al Academiei suedeze, a boicotat la rândul său ceremonia, iar doi membri ai comitetului Nobel s-au retras în semn de dezacord  faţă de alegerea lui Handke. De asemenea, s-au strâns peste 60.000 de semnături pe o petiţie împotriva „celui care l-a ridicat în slăvi pe măcelarul Balcanilor”,  scrie în document.

Tot acum a fost decernat şi premiul restant din 2018, acordat scriitoarei poloneze Olga Tokarczuk, premiu care nu fusese decernat cu un an în urmă din cauza unui alt scandal în Academia suedeză.

Peter Handke este scriitor şi dramaturg. El s-a născut în 1942, la Griffen, în Austria, şi trăieşte în prezent în Franţa. Una dintre cele mai cunoscute cărţi ale sale este “Angoasa portarului în momentul loviturii de la 11 metri“, scrie RFI, iar printre titlurile traduse în limba română se numără romanele “Într-o noapte întunecată ies din casa mea liniştită“, “Scurtă scrisoare pentru o lungă despărţire“, “Don Juan (Povestit de el însuşi)“. În motivaţia acordării premiului, merită să subliniem argumentul principal al Comitetului Nobel pentru alegerea făcută: „Pentru o operă influentă, care, prin ingenuitate lingvistică, a explorat periferia şi specificitatea experienţelor umane“.

Maria Oprea

Series Navigation<< Ismail Kadare – Dimineţi la Cafeneaua Rostand (fragment)Moş Gerilă şi Moş Crăciun >>