Concert „Gaqi Piano Duo” organizat de ALAR la Institutul Cultural Român

Share

Asociația Liga Albanezilor din România (ALAR) vă invită luni, 23 decembrie, la Institutul Cultural Român (ICR) din București (aleea Alexandru nr. 38), cu începere de la orele 19.00, la un concert extraordinar de muzică clasică, realizat de  Gaqi Piano Duo.

Gaqi Piano Duo a fost format în 2013 de către frații albanezi Piro și Gjergji Gaqi, amândoi pianiști. Provenind dintr-o familie de muzicieni, fiecare are o carieră ca solist, care include și recitaluri ținute de duoul pianistic Gaqi Piano Duo în țări din Europa și America de Nord. Gaqi Piano Duo își propune să creeze o punte muzicală între cele două continente, aducând publicului un repertoriu internațional variat, inclusiv lucrări inspirate din tradiții populare diverse.

Evenimentul este menit să evidențieze încă o dată solidaritatea româno-albaneză și să sensibilizeze publicul cu privire la clipele dificile pe care le traversează poporul albanez, ca urmare a cutremurului din 26 noiembrie a.c.

Gjergji Gaqi a studiat pianul și muzică de cameră sub îndrumarea prof. Dario de Rosa și prof. Alberto Miodini la Școala Internațională de Muzică de Cameră „Trio di Trieste” din Duino (Italia), în timp ce a finalizat diploma bilingvă de bacalaureat. A absolvit Colby College, studiind pian cu Dr. Cheryl Tschanz și compoziție cu Dr. Jonathan Hallstrom. Gjergji Gaqi este în prezent profesor de pian la Colegiul Junior Tyler, după ce a predat anterior la Universitatea Siena Heights, Colegiul Continental și Colegiul Brazosport. Este invitat frecvent ca membru al juriului și participant frecvent la festivaluri de muzică. În prezent deține funcția de președinte al Festivalului de muzică de cameră Helen Elbert.

Piro Gaqi a terminat studiile de Licență și Masterat la Universitatea Națională de Muzică București, sub îndrumarea profesorilor Delia Pavlovici și Camelia Pavlenco. La Universitatea din Montreal obține a doua diplomă de Master la acompaniament, având ca îndrumător Prof. Jean-Eudes Vaillancourt. De asemenea, a urmat cursuri de specializare în Luxemburg, Olanda și Franța, având posibilitatea să lucreze cu profesori renumiți ca Gérard Frémy, Béatrice Rauchs, Hans Vroomans etc. În 2015 termină studiile de doctorat la Universitatea Națională de Muzică București, sub îndrumarea Prof. Univ. Dr. Șerban Dimitrie Soreanu. În paralel cu cariera sa solistică, Piro Gaqi a fost Asist. Univ. la Academia de Arte din Tirana (Albania) și la Universitatea de Stat din Tetovo (Macedonia). În prezent este Lect. Univ. Dr. la Facultatea de Arte a Universității Dunărea de Jos din Galați.

Invitați: Anca SANDU-canto, Camelia Pavlenco, canto, pian, Simona Holiartoc, oboi.

În program: Tiziano Bedetti, Constantin Silvestri, Thoma Gaqi, ChristophWillibald Gluck, Scott Joplin, Alex Ford, Myroslav Skoryk, Iosif Ivanovici, Maurice Ravel, Francis Poulenc, Felix Mendelssohn.

Intrarea publicului este liberă, în limita locurilor disponibile.