ALAR, alături de personalitățile diasporei albaneze

Share

O delegație a Asociației Liga Albanezilor din România, condusă de deputatul Bogdan-Alin Stoica, s-a aflat vineri, 13 decembrie 2019, în capitala Austriei, Viena, acolo unde două dintre personalitățile culturale de prim rang ale diasporei albaneze au fost decorate de către statul austriac. Bunul prieten și colaboratorul comunității albaneze din România, Fate Velaj, a fost distins cu titlul de „Profesor” de către Președintele Austriei și Universitatea din Viena, în vreme ce balerinul originar din Tirana, Eno Peçi, a primit „Crucea de onoare pentru știință și artă” a Republicii.

Ceremonia s-a desfășurat la Palatul Niederösterreich și a fost condusă de către secretarul de stat Reinhold Hohengartner. Au rostit discursuri de laudatio Dr. Gunhild Oberzaucher-Schüller (pentru Eno Peçi) și, respectiv, Dr. Emil Brix, Directorul Academiei Diplomatice din Viena (pentru Fate Velaj). În discursul său de mulțumire, profesorul Fate Velaj a amintit de colaborarea fructoasă avută cu Asociația Liga Albanezilor din România și a mulțumit deputatului Bogdan-Alin Stoica și echipei ALAR pentru eforturile depuse.

Parlamentarul comunității albaneze din România i-a felicitat pe cei doi laureați și și-a exprimat bucuria că diaspora albaneză continuă să se afle la cel mai înalt nivel în plan cultural european. Alături de deputatul Bogdan-Alin Stoica, la Viena s-au aflat Dr. Radu-Cosmin Săvulescu (Directorul executiv al ALAR), Dr. Luan Topciu (coordonatorul Centrului Cultural Albanez) și Gheorghe Marica (consilier în cadrul ALAR).

Fate Velaj

Pictor, fotograf, romancier, poet, eseist și curator de expoziții, recunoscut pe plan internațional drept creator de politici culturale și făuritor de poduri între popoare. Trăiește și lucrează la Viena, Tirana și Vlora, având dublă cetățenie: austriacă și albaneză.
A studiat „Artă și management cultural” la Universitatea de Arte Aplicate din Viena. În perioada 2001-2017 a condus Forum Weltoffen International, în anul 2013 a îndeplinit funcția de consilier al Premierului Albaniei pentru diplomație culturală și renaștere europeană albaneză, iar din anul 2017 este membru al Parlamentului Albaniei.

Eno Peçi

Născut la Tirana, a făcut studii la Academia de Balet din Tirana și la școala de balet a Operei de Stat din Viena. În anul 2000 s-a alăturat Baletului Operei de Stat din Viena, în 2009 ajungând solist. Din același an a început și activitatea de coregraf. A creat spectacole pentru instituții și evenimente din Austria, Elveția, Germania, Luxemburg și Franța, inclusiv pentru „Săptămânile culturale albaneze”, derulate la Viena, în anul 2017. A fost decorat atât în Albania, cât și în Austria, iar din anul 2008 este ambasador de onoare al Republicii Albania.