Un omagiu doamnei prof. Oana Manolescu (26 mai 1941 – 7 noiembrie 2019)

Share

Am primit cu tristeţe şi mâhnire vestea trecerii la cele veşnice a doamnei Oana Manolescu, preşedinte fondator al Asociaţiei Liga Albanezilor din România şi deputat al minorităţii naţionale albaneze pentru două decenii, între anul 1996 şi anul 2016. Dascăl apreciat de numeroasele generaţii pe care le-a călăuzit pe drumul devenirii, scriitor şi neobosit om de cultură, dar şi parlamentar activ şi ferm în apărarea intereselor minorităţii naţionale albaneze, doamna Oana Manolescu a reuşit, alături de membrii comunităţii, să construiască şi să menţină Asociaţia Liga Albanezilor din România în prim-planul scenei interetnice a României.

În cele două decenii în care la conducere s-a aflat doamna Oana Manolescu, ALAR s-a dezvoltat continuu şi şi-a extins sfera acţiunilor culturale şi educaţionale. A fost creată Editura Privirea – astăzi Editura Asdreni –, a fost constituit Ansamblul „Serenada”, care continuă – în alte formule, desigur – să încânte publicul din România şi de peste hotare cu muzica şi dansurile albaneze. Alături de Marius Dobrescu, a pus bazele acestei reviste, Drita, denumită la înfiinţare Prietenul albanezului / Miku i shqiptarit, în paginile căreia cititorii au regăsit, lună de lună, mesajul doamnei Manolescu către comunitatea albaneză din România şi către toţi iubitorii de cultură.

Pe plan personal, apropierea mea de Asociaţia Liga Albanezilor din România se datorează tot doamnei Oana Manolescu. Eram un tânăr absolvent de facultate, încă aflat în căutarea unui drum în viaţă, şi participam rareori la acţiunile organizaţiei, deşi familia mea era de mult activ implicată în viaţa comunităţii. Doamna deputat a fost cea care m-a invitat să mă alătur ALAR, să îmi redescopăr originile şi să îmi aduc şi eu contribuţia la activitatea şi dezvoltarea organizaţiei. Îi voi fi mereu recunoscător pentru încrederea pe care mi-a acordat-o încă de la început şi, mai ales, în momentul în care, hotărându-se să se retragă, m-a susţinut pentru a fi desemnat candidatul ALAR la alegerile parlamentare din anul 2016.

Doamna Oana Manolescu lasă comunităţii albaneze din România o moştenire bogată, o organizaţie dinamică în plan cultural. Dar mai mult decât atât, lasă moştenirea cărţilor, articolelor şi conferinţelor pe care le-a dedicat comunităţii şi tuturor prietenilor Albaniei şi albanezilor. Mii de exemplare din volumele scrise de doamna Manolescu se află astăzi în casele cititorilor care au vizitat, de-a lungul anilor, standurile Asociaţiei Liga Albanezilor din România de la târgurile de carte.

Prin toate acestea, doamna Oana Manolescu va continua să rămână în memoria vie a comunităţii albaneze din România şi a tuturor celor care i-au îmbrăţişat îndemnul de a rămâne, indiferent de turbulenţele vremurilor, iubitori ai frumosului, ai artei, ai culturii.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

Deputat Bogdan-Alin Stoica

Series Navigation Corespondenţă din Albania, Tirana: Forumul Întreprinzătorilor România – Albania >>