Summitul Păcii, la Tirana Bujar Spahiu: “Islamul este o religie a păcii şi a toleranţei”

Share

În zilele de 26 şi 27 octombrie, la Tirana, a avut loc Summitul Păcii pentru Europa de sud-est, având ca temă: “Pacea, Securitatea şi Dezvoltarea umană în Europa de sud-est. La eveniment a participat şi preşedintele Comunităţii Musulmane din Albania, Hogea Bujar Spahiu.

La summit au luat parte personalităţi de nivel înalt, foşti sau actuali şefi ai unor state şi guverne, parlamentari, conducători religioşi, şefi ai unor organizaţii civice, precum şi un număr de personlităţi din diferite alte sectoare de activitate. Lucrările summitului au fost consacrate unor chestiuni importante pentru societăţile şi politicienii din perimetrul balcanic şi au urmărit identificarea de soluţii pentru edificarea unei păci trainice şi a unei dezvoltări durabile în Europa de sud-est şi nu numai aici.

Şedinţa plenară de deschidere a avut loc la Palatul Congreselor din capitala Albaniei. Au rostit cuvinte de salut o serie de personalităţi politice din Albania, Kosova şi Macedonia de nord. Printre aceştia, au fost Vasilika Hysi, vicepreşedinte al Parlamentului albanez, Albin Kurti, preşedinte al Mişcării Vëtëvendosje şi viitor prim ministru al Kosovei, Talat Geaferi, preşedinte al Parlamentului Republicii Macedonia de nord, şi Christopher Hill, fost ambasador american la Tirana. La tribuna oaspeţilor de onoare au stat Umanista şi Cofondatoarea Federaţiei Universale a Păcii, Hak Ja Han Moon, ex-preşedintele Albaniei, Alfred Moisiu, preşedintele Republicii Kosova, Hashim Thaçi, preşedintele Macedoniei de nord, Stevo Pendarovski, precum şi deputatul şi vicepreşedintele grupului parlamentar socialist din parlamentul Albaniei, Elisa Spiropali.

În continuare, lucrările summitului s-au desfăşurat în ambianţa Hotelului Tirana, din centrul capitalei albaneze, unde o parte dintre cei prezenţi au prezentat referate pe teme subscrise temei generale. În cadrul acestora, preşedintele Comunităţii Musulmane din Albania, Hogea Bujar Spahiu, a prezentat referatul cu tema ”Sfidările critice ale epocii noastre. Rolul liderilor religioşi”. În cuvântul său, acesta s-a referit la modul în care liderii islamici îşi îndeplinesc rolul social în rezolvarea problemelor zilnice, ca credincioşi şi cetăţeni ai unei societăţi umane comune. El a mai vorbit celor prezenţi despre armonia şi buna convieţuire religioasă din Albania, calificându-le drept un exemplu pozitiv pus la dispoziţia întregii lumi.

“Comunitatea musulmană şi intelectualii musulmani albanezi, alături de ceilalţi patrioţi, fără deosebire de credinţă, au dat o contribuţie puternică în devenirea poporului albanez, în mersul lui spre libertate şi emancipare. În toată istoria lor, albanezii nu au avut conflicte religioase. Şi azi există un respect reciproc între culte. Dar ceea ce ni se cere în prezent este ca noi, comunitate, intelectuali şi teologi musulmani, să fim mai conştienţi şi să arătăm o responsabilitate superioară pentru a-i îndrepta pe credincioşi spre o societate ce păşeşte spre civilizaţia contemporană”, a spus Hogea Bujar Spahiu.

“Ca oameni, a continuat el, am fost trimişi pe această lume pentru ca prin ştiinţă şi credinţă să putem înţelege adevărul. Islamul trebuie judecat prin prisma învăţăturilor lui şi a reprezentanţilor lui adevăraţi din istorie, şi nu prin cea a acţiunilor unei minorităţi care îi deformează esenţa. Adevărul e că în islam nu există fanatism sau obligaţie. Islamul este pe deplin o religie a păcii, a bunei înţelegeri şi a toleranţei.”

Desfăşurarea summitului a cuprins şi unele activităţi interculturale, care s-au desfăşurat în ziua de 27 octombrie, la Tirana.

Marius Dobrescu

Series Navigation << Pastila pentru suflet: Biserica Sfântul Arhanghel Mihail din MoscopoleSimbolul vulturului pe însemnele naționale >>