Ziua Națională a Albanezilor

Share

Anul acesta, aniversarea Zilei Naționale a Albanezilor – 28 noiembrie – este învăluită în tristețe, ca urmare a cutremurului devastator care a lovit Albania în data de 26 noiembrie, lăsând în urmă zeci de morți, sute de răniți, și distrugeri materiale uriașe. În mod firesc, în acest context, toate celelalte evenimente trec în planul secund.

Membrii comunității albaneze din România, având alături prietenii vechi și noi, s-au adunat în seara zilei de 27 noiembrie, la București, iar în locul recepției obișnuite oferite cu ocazia Zilei Naționale, a avut loc o întâlnire de suflet – chiar dacă într-o atmosferă apăsătoare. Ne-au fost alături, de asemenea, reprezentanți ai Parlamentului și Guvernului României, precum și ai Bisericii Ortodoxe Române și ai Bisericii Romano-Catolice din România.

Deputatul Bogdan-Alin Stoica, reprezentantul minorității naționale albaneze în Parlamentul României, i-a invitat pe cei prezenți să păstreze un moment de reculegere în memoria victimelor seismului din Albania, iar în alocuțiunea sa a exprimat compasiunea și solidaritatea comunității albaneze din România cu frații din Albania. De asemenea, deputatul ALAR a accentuat capacitatea extraordinară a poporului albanez de a trece peste toate greutățile pe care istoria i le-a scos în cale și și-a exprimat convingerea că Albania va depăși cu fruntea sus și aceste tragice împrejurări.

Pe lângă felicitările adresate cu ocazia Zilei Naționale, Secretarul General al Guvernului, domnul Antonel Tănase, a transmis mesajul de condoleanțe și de susținere al Guvernului României, reafirmând sprijinul pe care statul român îl acordă și va continua să-l acorde Albaniei în aceste momente dificile.

Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal al Bisericii Ortodoxe Române a exprimat solidaritatea credincioșilor ortodocși din România cu poporul albanez și i-a îndemnat pe toți cei care doresc să ofere un sprijin victimelor seismului să ia parte la colecta organizată de Patriarhia Română.

Preasfințitul Părinte Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, a adresat un cuvânt părintesc și a reluat mesajul transmis de Papa Francisc poporului albanez. Ierarhul a subliniat faptul că Sfântul Părinte a efectuat o vizită în Albania chiar la începutul pontificatului său și a evocat figura Maicii Tereza, fiică a națiunii albaneze.

„Mulțumim Guvernului României pentru sprijinul prompt și competent pe care l-a oferit Albaniei. Bineînțeles, extindem aceste mulțumiri și pentru sprijinul pe care Guvernul îl oferă organizației noastre și tuturor organizațiilor minorităților naționale din România, pentru că astfel este posibilă păstrarea și promovarea identității etnice în vremurile de globalizare și uniformizare pe care le parcurgem.
Cu speranța că poporul albanez va trece cu fruntea sus peste această grea încercare, așa cum a făcut de atâtea ori de-a lungul istoriei, transmitem albanezilor de pretutindeni cele mai calde urări cu ocazia Zilei Naționale. Aceleași gânduri bune le îndreptăm și către poporul român, care peste numai câteva zile își va sărbători propria zi, aniversarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.
Iar în locul urărilor tradiționale, vă adresez îndemnul de a vă îndrepta gândurile bune către poporul albanez și de a înălța rugăciunile dumneavoastră către Dumnezeu pentru cei loviți de acest dezastru natural, pentru sufletele celor adormiți și pentru întărirea celor răniți, a celor care i-au pierdut pe cei dragi și a celor rămași fără adăpost. De asemenea, facem un apel către toți cei care pot sprijini eforturile umanitare și de reconstrucție din Albania să își aducă o minimă contribuție în acest sens, fie prin intermediul Patriarhiei Române, fie direct în conturile deschise de statul albanez”.

Deputat Bogdan-Alin Stoica
reprezentantul minorității naționale albaneze
în Parlamentul României