ALAR lansează la București romanul „Despotul”, de Agim Isaku

Share

Miecuri, 20 noiembrie 2019, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) din București va găzdui evenimentul de lansare a romanului „Despotul”, al scriitorului albanez Agim Isaku, publicat la Editura Asdreni a Asociației Liga Albanezilor din România, în traducerea românească a Dr. Luan Topciu.

Cu începere de la orele 18:30, în sala Perpessicius a MNLR, din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, vor fi prezenți la întâlnirea cu publicul atât autorul, Agim Isaku, cât și traducătorul, Luan Topciu. În cadrul evenimentului vor mai lua cuvântul scriitorul și criticul literar Marius Chelaru, redactor-șef al revistei Convorbiri literare, precum și Directorul executiv al ALAR, Radu Săvulescu.

Intrarea publicului este liberă, în limita locurilor disponibile.

Agim Isaku, poet, eseist, publicist, diplomat, este o personalitate marcantă a culturii contemporane albaneze. S-a născut în 1955 la Korca (cel mai important oraș din sudul Albaniei). A absolvit Facultatea de Litere a Universității din Tirana. A lucrat ca profesor până în anul 1990, când a fost numit director adjunct al Radio Televiziunii albaneze. Ulterior a devenit director al Fundației „Soros”, iar în 1996, ambasador al Albaniei la Madrid, apoi la Bratislava. În 1999 este numit consilier al președintelui Albaniei, totodată a fost și consilier al prim ministrului Albaniei. Este autorul a 15 cărți de poezie și proză, precum și a numeroase articole de analiză politică publicate în presa albaneză și străină. O parte a operei sale este tradusă în limbile engleză, franceză, spaniola, maghiară, română etc. Dintre volumele publicate amintim: „Cincizeci de poezii” (1986), „Vârsta” (1997), „Să nu credeți că sunt un vizitator întârziat”, (poezii, 1991), „Cetățile iernii” (1983), „Două cronici despre aceeași moarte” (1990), „Umbra” (proza scurta, 1987). „Bâta” este romanul publicat în limba română, la Editura „Polirom” 2013.

Romanul  „Despotul”, al bine-cunoscutului prozator contemporan albanez Agim Isaku, poate fi considerat o proză eminamente modernă.  Autorul ne oferă un roman-frescă, din care nu lipsesc accentuate  trăsături simbolice, și care aduce, ca toate romanele de acest gen,  o semnificație specială în prezent. „Despotul” poate fi considerat un  roman istoric, un roman-cronică (conform criteriului formal), un roman parodic, un roman-eseu, un roman politic. Într-o atmosferă  istorică în mișcare, Agim Isaku descoperă probleme sociale, etice, morale, politice, metafizice și ontologice prezente în orice societate. Romanul pornește de la adevărul istoric, aducând în atenția cititorului una dintre cele mai neclare perioade traversate de  poporul albanez, începutul secolului al XIII-lea. (Dr. LUAN TOPCIU)