Conducerea ALAR a fost primită la Muzeul Kodra din Milano

Share

La sfârșitul lunii octombrie, o delegație a Asociației Liga Albanezilor din România, condusă de domnul deputat Bogdan-Alin Stoica, s-a deplasat la Milano, locul unde activează Fundația „Ibrahim Kodra”, organizație menită să promoveze opera și personalitatea unuia dintre artiștii emblematici pe care i-a dat națiunea albaneză, pictorul Ibrahim Kodra.

Colaborarea dintre ALAR și Fundația „Ibrahim Kodra” a demarat la mijlocul anului 2019, atunci când președintele fundației italiene – și cel care administrează casa-muzeu dedicată lui Ibrahim Kodra la Milano – domnul Fatos Fasliu, a oferit ALAR dreptul de a ilustra numărul 3 al revistei Albanica cu opere aparținând marelui pictor albanez.

În semn de recunoștință, dar și pentru a consolida colaborarea dintre Asociația Liga Albanezilor din România și Fundația „Ibrahim Kodra”, delegația formată din domnul deputat Bogdan-Alin Stoica, domnul Dr. Radu-Cosmin Săvulescu – Directorul executiv al ALAR, și domnul Dr. Luan Topciu – coordonatorul Centrului Cultural Albanez, a vizitat Muzeul Kodra, joi, 31 octombrie. Cu acest prilej, deputatul Stoica a oferit președintelui Fundației „Ibrahim Kodra” câteva exemplare din numărul 3 al revistei Albanica și și-a manifestat dorința de a continua colaborarea și pentru viitoarele numere ale publicației. Domnul Fatos Fasliu a prezentat casa-muzeu membrilor delegației ALAR și a dăruit Centrului Cultural Albanez mai multe volume, albume și cataloage ale expozițiilor maestrului Kodra. Discuțiile au avut în vedere și o serie de proiecte comune de viitor, constând în promovarea operei și personalității lui Ibrahim Kodra în România, inclusiv prin organizarea unei expoziții de înalt nivel la București, în cursul anului 2020.

IBRAHIM KODRA
(1918-2006)

Născut la Ishëm (Albania), la 22 aprilie 1918, Ibrahim Likmetaj Kodra este considerat de către numeroși specialiști drept cel mai important pictor de origine albaneză. A studiat cu Odhise Paskali în perioada interbelică și a atras atenția familie regale albaneze. În 1938, Regatul Albaniei i-a oferit o bursă de studii în Italia, urmată de o bursă a Guvernului italian, care i-a permis să urmeze celebra Academie de Arte Frumoase Brera, din Milano.
În anul 1944 și-a deschis primul atelier la Milano, iar în 1948 a expus la Roma, acolo unde s-a împrietenit cu Pablo Picasso. Și-a continuat cariera în Italia și a realizat fresce în clădiri și muzee importante din Milano. A expus alături de Picasso, Dali, Matisse, Georges Rouault, Amedeo Modigliani și alți artiști din prim-planul mondial.
Lucrările lui Kodra se găsesc în Muzeul Vaticanului, la Camera Deputaților italiană, la Galeria Națională de Artă a Kosovei și în numeroase colecții publice și private. A murit la Milano, la 7 februarie 2006, și a fost înmormântat în Albania natală, la Ishëm. Asistentul său, Fatos Fasliu, președintele Fundației „Ibrahim Kodra”, a transformat casa artistului din Milano în muzeu.