Un chitarist albanez, profesor la Graz, în Austria

Share

Chitaristul Petrit Çeku, unul dintre virtuozii albanezi ai acestui instrument, va preda arta chitarei la prestigioasa universitate din oraşul austriac Graz. Să ne amintim că un alt albanez celebru, poetul romantic Lasgush Poradeci, liricul îndrăgostit de Eminescu, tot la Graz şi-a susţinut teza de doctorat dedicată aceluiaşi Eminescu. 

Ştirea despre colaborarea cunoscutului chitarist kosovar cu vechea universitate austriacă a fost comunicată publicului de artistul însuşi, pe una dintre reţelele de socializare. El şi-a exprimat satisfacţia de a primi titlul de profesor al acestei instituţii şi de a putea transmite tinerilor artişti câteva dintre secretele măiestriei sale. “Sunt extraordinar de fericit să vă anunţ că mi s-a acordat titlul de profesor al prestigioasei universităţi de la Graz şi că voi începe să ţin cursuri de muzică în acest an. Este un enorm privilegiu să pot colabora cu această universitate celebră şi mai ales cu departamentul de chitară, la care au mai lucrat cunoscuţii Paolo Pegoraro şi Lukasz Kuropaczeski. Aştept, într‑adevăr, cu nerăbdare să încep să împărtăşesc din experienţa proprie tinerilor şi talentaţilor muzicieni de acolo”, a scris Çeku pe Facebook, conform KultPlus.

Născut la Prizren, în Kosova, Petrit Çeku a fost influenţat să înceapă studiul la acest instrument de tatăl său încă de la vârsta de şase ani. Între nouă şi 17 ani, el a urmat şcoala de muzică a lui Lorenc Antoni, unde a parcurs cursul de chitară clasică cu maestrul Luan Sapunxhiu. În 2002, ca o recunoaştere a calităţilor sale, Çeku a fost invitat de Gevdet Sahatgija să studieze la Zagreb, în Croaţia, la şcoala de muzică a lui Pavlo Markovac. În anul 2008, Çeku şi-a luat diploma de absolvire la Academia de Muzică din Zagreb, clasa cunoscutului chitarist Darko Petrinjak. În perioada 2009–2013 el şi-a continuat studiile cu Manuel Barrueco la Conservatorul Peabody din  Baltimore (SUA).

Petrit Çeku a dat numeroase recitaluri în Europa şi America şi a concertat alături de cunoscute orchestre precum Baltimore Symphony, Filharmonic of Chamber of Czech, Orchestra de stat de la Ermitaj (Sankt Petersburg), precum şi cu Filarmonica din Zagreb. El concertează regulat cu celebrii chitarişti din Zagreb şi este membru fondator al Guitar Trio Elogio. A susţinut concerte la festivaluri muzicale precum Festivalul Celeilalte Generaţii, Samobor Festival, Panama Guitar din Panama, Guitar Virtuosi, la Moscova, şi la Festivalul Remusica din Prishtina. Tânărul chitarist predă cursuri de chitară la Academia Poloneză de Chitară şi la Festivalul Tinerilor Artişti de la Samobor. Petrit Çeku cântă la un instrument ieşit din atelierul cunoscutului meşter Ross Gutmeier.

Marius Dobrescu

Series Navigation << Pastila pentru suflet: Sfânta Parascheva şi oraşul MoscopoleTurismul “dentar”, un nou trend în Albania >>