Turismul “dentar”, un nou trend în Albania
- Două decenii de ALAR, sărbătorite prin cultură
- Paradisul canabisului, zdruncinat de anchete şi arestări
- Ziua Limbii Române, la Korcea
- Dr. Adrian Majuru – la Korcea
- 200 de mii de studenţi mai puţini în anul 2019
- Din presa albaneză: Përkthyesi besnik i Kadaresë rrëfen për lexuesit shqiptarë (Traducătorul fidel al lui Kadare povesteşte pentru cititorii albanezi)
- În jurul morţii misterioase a lui Mehmet Shehu
- Înfiinţarea armatei albaneze
- Enver Hogea contra lui Stalin
- „Cânta la Stupca o vioară…”: O scurtă prezentare a compozitorului şi violonistului patriot Ciprian Porumbescu
- Maestrul necontestat al sculpturii albaneze: Odhise Paskali
- „E Pluribus Unum. Coabitarea în societăţi multietnice. Exemplul finlandez”
- „Albania, zâmbetul strălucitor al ospitalităţii”
- Dionis Bubani şi Victor Eftimiu
- Ismail Kadare, premiat în Coreea de Sud
- Poezie clasică albaneză: Migjeni (1911-1938)
- Acoperămintele pentru cap la femei
- Maica Tereza: „Ne-am închinat viaţa lui Dumnezeu şi celor săraci”
- „Maica Arbëria”: Inva Mula, într-un concert internaţional dedicat Maicii Tereza
- Pastila pentru suflet: Sfânta Parascheva şi oraşul Moscopole
- Un chitarist albanez, profesor la Graz, în Austria
- Turismul “dentar”, un nou trend în Albania
În ultimii ani, la fel ca şi în România, în Albania se dezvoltă un nou tip de turism, cel “dentar”. Autorităţile din industria turistică a acestei ţări au constatat că s-au înmulţit cazurile în care pacienţi din vestul Europei vin în Albania să-şi trateze problemele stomatologice. Şi aceasta se întâmplă nu doar în cazul celor din ţările vecine, cum ar fi Italia şi Grecia, ci şi a celor din Franţa, Belgia, Marea Britanie ş.a. Iar lucrurile nu se desfăşoară doar în mod spontan, întâmplător, ci şi sub forma unor sejururi organizate de firme de specialitate din occident. “Organizăm primirea la aeroport, oferim cazarea gratuită la hotel, dar şi plimbări în Tirana şi împrejurimi”, după cum explică Ana Kokomeshi, administrator al unei asemenea firme. Aceasta dispune de un întreg departament de comunicare, ce răspunde solicitărilor făcute prin telefon, pe email sau pe reţelele de socializare pacienţilor din întreaga Europă.
La sosirea în Albania, pacienţii descoperă nu numai un şir întreg de atracţii turistice, ci şi cabinete utilate cu cea mai modernă tehnologie dentară, greu de găsit foarte frecvent chiar şi în propriile ţări, medici specializaţi în Albania sau în străinătate şi preţuri mai mici cu circa 50-70% decât în statele Uniunii Europene.
“Echipa de medici, însoţitorii, curăţenia, decorul, orice lucru este bine pus la punct aici. La început nu am avut încredere. Dar după sosire am fost tratat ca un rege. Nici în Franţa nu am avut parte de acest tratament. Nu e vorba doar de medici, aici te simţi ca într-o familie”, a declarat Lionel Prioul, un pacient din Franţa. “Observ că Albania este o ţară care face progrese, care îşi dezvoltă turismul şi care nu are nimic în comun cu clişeele cunoscute despre ea”, a adăugat şi Joel Cuban, un alt turist francez. “Am descoperit aici un popor foarte primitor. Nu mi-am imaginat că Albania dispune de locuri atât de frumoase. Iar serviciile stomatologice sunt minunate”, a afirmat şi Anna Gianmarino, o pacientă din Italia.
O întrebare se ridică, totuşi: ce ar putea face Albania pentru a-şi spori veniturile din acest gen de turism? Iată ce răspuns a dat Dritan Gremi, administratorul acestui sector al turismului albanez: “Albania are multe clinici stomatologice, un colectiv de medici specializaţi, încă insuficient apreciaţi. Totuşi, ei nu mai sunt obligaţi să părăsească ţara. În acest domeniu nu suntem la nivelul dorit, dar nu este prea târziu. Piaţa este aici. Hai să construim strategii pe termen scurt, mediu şi lung, aşa încât să dezvoltăm acest important sector al turismului nostru”.
Mira Skënderi