Ismail Kadare, premiat în Coreea de Sud

Share

În motivaţia acordării premiului, Uchang, preşedintele comisiei de selecţie al premiului Pak Kyongni 2019, se spune că “operele lui Ismail Kadare îl fac pe cititor să gândească şi să simtă puternic relaţia sa cu anumite evenimente ale istoriei”.

Ceremonia acordării premiului va avea loc în ziua de 26 octombrie 2019, la Centrul Cultural Toji din capitala Coreei de sud, Seul. Acest premiu este însoţit de un cec în valoare de 84 de mii de dolari. Alegerea juriului a avut în vedere analiza operei a circa 350 de autori de pe toate continentele care îndeplineau condiţiile impuse de regulament. Dintre aceştia, comisia a selectat cinci autori, Kadare întrunind cele mai multe voturi. Ceilalţi patru scriitori din lista scurtă sunt: Margaret Atwood (Canada), Antonio Muñoz Molina (Spania), Eduardo Mendoza (Spania) şi Yan Lianke (China).

Premiul a fost creat în anul 2011 de Fundaţia Culturală Toji şi are ca obiectiv onorarea memoriei unei cunoscute scriitoare coreene, Pak Kyongni. El este destinat desemnării în fiecare an a unui scriitor de pe mapamond care a exercitat o influenţă considerabilă asupra literaturii. În anul 2018, acest premiu a fost acordat romancierului american Richard Ford, iar în anul 2017 câştigătorul a fost britanicul Antonio Byatt. Printre laureaţii din anii trecuţi se numără Ngugi wa Thiong’o (Kenia, 2016), Amos Oz (Israel, 2015), Bernhard Schlink (Germania, 2014), Marilynne Robinson (USA, 2013), Ludmila Ulitskaya (Rusia, 2012) şi Choi In-hun (Coreea, 2011).

Pak Kyongni este considerată ”mama” literaturii moderne coreene. Ea s-a născut pe 28 octombrie 1926 şi şi-a publicat prima povestire în anul 1955. În anii ’70 s-a consacrat ca un autor dedicat temelor sociale. În 1994 a publicat romanul-epopee “Pământul”, în douăzeci de volume, roman care zugrăveşte istoria Coreei de la sfârşitul sec. al XIX‑lea până la eliberarea de sub ocupaţia japoneză, în 1945. Acest roman-epopee este considerat capodopera literaturii coreene şi a fost inclus pe lista moştenirii universale – UNESCO.

Marius Dobrescu

Series Navigation << Dionis Bubani şi Victor EftimiuPoezie clasică albaneză: Migjeni (1911-1938) >>