Două decenii de ALAR, sărbătorite prin cultură

Share

Discurs susţinut la încheierea Zilelor Culturii Albaneze, ediţia a II-a (extras)
Craiova, 30 septembrie 2019

Acum mai bine de o sută de ani, deschizând lucrările Institutului pentru Studiul Europei Sud-Estice cu o prelegere despre istoria Albaniei, marele savant Nicolae Iorga spunea că un astfel de curs nu este deloc un lucru neobişnuit sau de mirare aici, adică în România, câtă vreme legăturile românilor cu naţiunea albaneză sunt dintre cele mai vechi, în prim-plan aflându-se, citez întocmai „legătura de sânge care a putut să existe între noi şi dânşii”. Aşadar, cum ar putea fi un lucru neobişnuit sau de mirare aceste Zile ale Culturii Albaneze, pe care le încheiem astăzi, în Cetatea Băniei, cu un eveniment artistic cu totul excepţional?

Începând de vineri, Asociaţia Liga Albanezilor din România a oferit publicului craiovean şi – prin intermediul tehnologiilor moderne – întregii lumi, o mică parte din ceea ce înseamnă cultura albaneză la cel mai înalt nivel de exprimare în planul artei plastice, al literaturii, al muzicii lirice, iar acum al muzicii simfonice. Zilele Culturii Albaneze, ajunse la cea de-a doua ediţie, au fost încă un prilej pentru reamintirea acestor legături care unesc popoarele noastre: evenimentele organizate la Craiova în aceste zile pot fi asemănate acelui moment în care îţi revezi un vechi prieten, cu care ştii că ai atâtea lucruri în comun şi de care nici vicisitudinile regimurilor de tristă amintire, nici tumultul contemporan nu te pot despărţi.

Este o onoare pentru mine să salut prezenţa la Zilele Culturii Albaneze din acest an a câtorva oaspeţi de seamă din Albania. Domnul Visar Zhiti, cel mai mare poet contemporan al poporului albanez, fost ministru al culturii şi diplomat, un scriitor cu o operă impresionantă şi o poveste de viaţă încă şi mai impresionantă. Domnul Erion Piciri, deputat în Parlamentul Albaniei, un adevărat prieten al poporului român şi fost lider al studenţilor albanezi din România. Domnii Thoma Gaqi şi Endri Sina, doi dintre cei mai importanţi compozitori albanezi contemporani, din ale căror lucrări vom putea asculta chiar în această seară, la Filarmonica „Oltenia” din Craiova. Le mulţumim tuturor pentru că ne sunt alături!

Concertul de astăzi, care încununează ediţia din acest an a Zilelor Culturii Albaneze, aduce în faţa dumneavoastră nu mai puţin de cinci piese în premieră naţională, un lucru cu totul deosebit la acest înalt nivel. De asemenea, avem onoarea ca în deschidere să audiem o lucrare în premieră mondială, compusă de domnul Endri Sina special pentru acest eveniment şi dedicată comunităţii albaneze din România. Suntem recunoscători maestrului Mircea Holiartoc, Orchestrei simfonice a Filarmonicii „Oltenia” – care va concerta sub bagheta domniei sale – soliştilor şi directorului artistic, profesorul Piro Gaqi, pentru munca depusă în pregătirea acestui eveni­ment extraordinar.

Desigur, toate acţiunile minunate desfăşurate în aceste zile la Craiova nu ar fi fost posibile fără sprijinul autorităţilor şi instituţiilor locale. Adresăm, aşadar, cele mai calde mulţumiri Primăriei Municipiului Craiova, Consiliului Judeţean Dolj, Filarmonicii „Oltenia” Craiova, Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman” Dolj, Muzeului de Artă Craiova şi, bineînţeles, TVR Craiova, care ne-a fost alături la fiecare eveniment şi care duce concertul din această seară nu doar în casele românilor, ci – prin inter­me­diul internetului – şi în Albania, Kosova şi în întreaga diasporă albaneză. Cu acest prilej noi, albanezii din România, îi salutăm pe fraţii noştri de pretutindeni!

Nu pot încheia fără a mulţumi celor care au muncit la pregătirea şi organizarea Zilelor Culturii Albaneze, pe parcursul ultimelor luni: echipa Asociaţiei Liga Albanezilor din România şi toţi ceilalţi colaboratori şi parteneri care şi-au unit forţele pentru a demonstra, încă o dată, că popoarele noastre, român şi albanez, au atâtea lucruri frumoase să îşi spună şi că putem să ne aşezăm, împreună, fără complexe şi lipsă de modestie, pe prima scenă a culturii universale.

Vă mulţumesc şi vă asigur că Asociaţia Liga Albanezilor din România va purta mai departe stin­dar­dul culturii albaneze şi al acelei legături ro­mâno-albaneze pe care însuşi marele Nicolae Iorga o socotea atât de profundă şi de puternică! 

Deputat Bogdan-Alin Stoica

Series Navigation Paradisul canabisului, zdruncinat de anchete şi arestări >>