„Albania, zâmbetul strălucitor al ospitalităţii”

Share

Shqiperia văzută prin lentila fotografică a artistei kuweitiene Ebtisam Al-Houti

„Albania este o ţară unică, de care nu te vei plictisi dacă o vizitezi iar şi iar. Oraşele sale cu istorie bogată, cultură, artă, muzee, arheologie reprezintă un exemplu de moştenire spirituală păstrată de-a lungul veacurilor. Albania are o natură fermecătoare, peisaje magnifice cu munţi deosebit de frumoşi, câmpii, râuri, lacuri, care m-au fascinat şi mi-au dăruit amintiri pe care nu le voi uita”, a spus artista kuweitiană Ebtisam Al-Houti, la deschiderea expoziţiei personale de fotografie, vernisată la începutul acestui an, la Muzeul Naţional de Istorie din Tirana.

Din dorinţa de a explora şi înţelege cultura ţărilor vizitate s-a născut şi acest eveniment artistic, „Albania, zâmbetul strălucitor al ospitalităţii”, ce a reuşit să surprindă esenţa sufletului albanez. De-a lungul rezidenţei ei aici, alături de soţul său, ambasadorul Kuweitului la Tirana, Ebtisam s-a lăsat cucerită de ţară, de natura şi de tradiţiile ei vechi pe care le-a descoperit în peregrinările artistice. Născută în 1958, cu diplomă în psihologie la Universitatea din Kuweit, ea este pasionată de arte vizuale şi călătorii. Referitor la Albania, turiştii, ca de altfel şi artista kuweitiană, mărturisesc că au fost impresionaţi în mod deosebit de ospitalitatea localnicilor cu care au interacţionat, de legăturile de familie şi comunitare puternic conservate, şi asta într-o lume care se schimbă rapid.

„Pâine, sare şi inimă” este una dintre cele mai utilizate expresii albaneze ce a reprezentat şi logo-ul expoziţiei doamnei Al-Houti, ilustrând acest simbol prin imagini concludente. Evenimentul a inclus fotografii realizate în şase oraşe albaneze ce au întruchipat spiritul ospitalităţii printr-o serie de descoperiri culturale proprii şi experienţe personale cu oamenii cu care s-a întâlnit. Artista a vizitat Tirana, capitala ţării, Shkodra, leagănul culturii albaneze, Korca, oraşul artelor şi muzeelor, Berat, cu arhitectura lui străveche, Mirdita, cu natura sa magică, şi Gjirokastra, oraşul liderilor.
În timp ce se afla la Tirana, a fost invitată într-o casă construită în 1927 şi întâmpinată de majoritatea femeilor familiei extinse „cu dragoste, generozitate şi un potop de emoţii calde”. Pozele arată delicioasele produse culinare oferite în mod tradiţional, de la mâncare gătită la cafea turcească, lucru repetat şi la Shkodra, într-o casă veche de 200 de ani, unde, fiind servită cu „hajimakula” (un desert local), a participat la o discuţie interesantă despre oraşul antic. Korcearii, mândri de oraşul lor, i-au dăruit celebrele lor mere parfumate, gem de piersici şi suc de casă, miere cu migdale şi discuţii pe teme diverse, abordate cu o mare uşurinţă şi spontaneitate, acestea regăsindu-se vizual pe simeză.

Vorbind despre experienţa ei prin ţară, Al-Houti a spus că ospitalitatea albaneză este incomparabilă cu a oricărei alte ţări vizitate. „Sincer, nu am găsit nivelul şi frumuseţea ospitalităţii albaneze decât în ​​ţările din Golf, ţări arabe islamice care au aceleaşi culturi şi tradiţii”, a spus ea cu privire la subiectul expoziţiei sale.

A făcut poze cu must, castane la grătar, fructe, laknor şi a fost onorată cu dulceaţă de smochine şi de vişine, suc proaspăt de rodii. Artista spune că ospitalitatea oferită cu sinceritate şi dragoste a făcut-o să se simtă mai aproape de casă, prin intermediul naturii, istoriei şi culturii albaneze.

Maria Oprea

Series Navigation << „E Pluribus Unum. Coabitarea în societăţi multietnice. Exemplul finlandez”Dionis Bubani şi Victor Eftimiu >>