200 de mii de studenţi mai puţini în anul 2019

Share

Migraţia în masă a populaţiei albaneze a afectat în mod direct sectorul educaţional şi fiecare an şcolar se confruntă cu reducerea progresivă a numărului de elevi şi închiderea multor clase. Statisticile arată că în unităţile de învăţământ sunt cu 13.000 mai puţini copii faţă de 1992, anul începerii tranziţiei, şi cu 200.000 mai puţini studenţi comparativ cu aceeaşi perioadă. Conform datelor Ministerului Educaţiei, acum sunt cu 114.000 mai puţini elevi în băncile şcolii faţă de 2011, când s-a realizat ultimul raport, iar pe parcursul a opt ani numărul elevilor din ciclul de 9 ani s-a redus cu 27%, rata de scădere urmând să rămână ridicată în următorii ani şi în ceea ce-i priveşte pe studenţi.

Pe lângă declinul natural al populaţiei, educaţia albaneză suferă de abandon şcolar din cauza emigrării, mii de tineri cu vârsta sub 18 ani optând în mare parte să plece cu familiile lor în străinătate. Din 2010 până în prezent, 15.000 de tineri au plecat în medie în Uniunea Europeană, în fiecare an, potrivit Eurostat, care a cuantificat această situaţie cu ajutorul primelor permise de şedere emise de ţările UE, defalcate pe grupe de vârstă (date oferite de Tirana Times din 17 septembrie 2019). Printre aceştia sunt 17.279 minori sub 19 ani, cu o creştere de 6% faţă de anul precedent. Se pare că cifrele sunt mai mari, pentru că Eurostat nu are date publicate cu privire la primele permise de şedere emise de Germania. Expertul în politici educaţionale, Ndriçim Mehmeti, spune că, începând cu 2014, s-a înregistrat o reducere drastică a numărului de studenţi din cauza emigrării şi a migraţiei interne. Abandonarea învăţământului obligatoriu se întâmplă în cea mai mare parte din motive economice şi sociale, a adăugat Mehmeti.

Maria Oprea

Series Navigation << Dr. Adrian Majuru – la KorceaDin presa albaneză: Përkthyesi besnik i Kadaresë rrëfen për lexuesit shqiptarë (Traducătorul fidel al lui Kadare povesteşte pentru cititorii albanezi) >>