Publicul craiovean, încântat de expoziția de fotografie „Face beyond the identity”

Share

Expoziția de fotografie „Face beyond the identity”, aparținând artistului albanez Fate Velaj, s-a bucurat de un mare succes în rândurile publicului craiovean. Timp de câteva zile, holul central al Universității din Craiova s-a transformat într-o veritabilă galerie de artă, găzduind imaginile surprinse de Fate Velaj atât în Albania, cât și în alte locuri din Europa, Africa și America de Nord.

Vernisajul expoziției a avut loc vineri, 25 octombrie, în prezența deputatului minorității naționale albaneze din România, domnul Bogdan-Alin Stoica, a reprezentanților conducerii Asociației Liga Albanezilor din România, dar și a unui numeros public. Fate Velaj este un apropiat prieten al comunității albaneze din România, fiind principalul partener al ALAR în pregătirea și organizarea primei ediții a Zilelor Culturii Albaneze, desfășurate la Craiova, în luna octombrie a anului 2018.

Deputatul Bogdan-Alin Stoica a scos în evidență bogata activitate culturală a artistului și scriitorului albanez Fate Velaj, un promotor de prim rang al culturii albaneze pretutindeni pe glob: „Prietenul nostru, Fate Velaj, este un neobosit ambasador al albanezilor, iar prin expozițiile și scrierile sale, el atrage atenția la Viena, la Cairo, la New York și în multe alte locuri asupra culturii și vieții poporului albanez. Ne bucurăm, așadar, că am reușit să înscriem și Craiova pe această bogată agenda a domnului Velaj”.

Fate Velaj a mulțumit Asociației Liga Albanezilor din România pentru invitația de a expune la Craiova și a felicitat conducerea organizației pentru nivelul înalt al acțiunilor culturale pe care le desfășoară: „Iată, la un an de la Zilele Culturii Albaneze, în cadrul cărora am dezvelit bustul lui Skanderbeg, revin la Craiova cu această expoziție de fotografie, prezentată deja în Italia, acolo unde s-a bucurat de o primire foarte călduroasă din partea specialiștilor și a publicului. Sunt convins că, împreună cu ALAR, vom putea duce aceste fotografii și în alte mari orașe ale României și, desigur, la București”.

Coordonatorul Centrului Cultural Albanez, Dr. Luan Topciu, a precizat că Asociația Liga Albanezilor din România are în plan nu numai prezentarea expoziției Face beyond the identity în mai multe orașe ale României, ci și extinderea acțiunilor de acest tip inclusiv prin cooptarea unor artiști români – de origine albaneză sau nu – și organizarea de expoziții similare în România, Albania și în diaspora albaneză din Europa.