„Face beyond the identity” – expoziție de fotografie a lui Fate Velaj, organizată de ALAR la Craiova

Share

La finalul lunii octombrie, Asociația Liga Albanezilor din România organizează, în holul central al Universității din Craiova, expoziția de fotografie „Face beyond the identity”, aparținând artistului, scriitorului și omului politic albanez, Fate Velaj.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 25 octombrie 2019, cu începere de la orele 13.00, la sediul central al Universității din Craiova (str. A. I. Cuza nr. 13). Vernisajul se va bucura și de participarea artistului expozant, Fate Velaj, alături de deputatul minorității naționale albaneze din România, Bogdan-Alin Stoica. De asemenea, vor fi prezenți reprezentanți ai instituțiilor locale, membri ai comunității și simpatizanți ai organizației.

FATE VELAJ

Pictor, fotograf, romancier, poet, eseist și curator de expoziții, recunoscut pe plan internațional drept creator de politici culturale și făuritor de poduri între popoare. Trăiește și lucrează la Viena, Tirana și Vlora, având dublă cetățenie: austriacă și albaneză.
A studiat „Artă și management cultural” la Universitatea de Arte Aplicate din Viena. În perioada 2001-2017 a condus Forum Weltoffen International, în anul 2013 a îndeplinit funcția de consilier al Premierului Albaniei pentru diplomație culturală și renaștere europeană albaneză, iar din anul 2017 este membru al Parlamentului Albaniei.
Pentru contribuțiile sale artistice și pentru implicarea sa în procesul de integrare europeană prin cultură, ca făuritor de poduri între popoare, Fate Velaj a obținut numeroase premii și distincții:
2019 – Președintele Austriei, în colaborare cu Universitatea din Viena, i-a acordat titlul de „Profesor”;
2014 – La Cleveland, Ohio (SUA), a primit o „Rezoluție de bun venit și recunoaștere”, din partea președintelui consiliului local;
2013 – Președintele Austriei i-a oferit înalta decorație „Crucea de Cavaler clasa I în aur”
2012 – Premiul Albanez de Excelență;
2011 – Președintele Parlamentului European i-a oferit distincția „Premiul Cetățeanul European”, pentru merite speciale în Uniunea Europeană;
2003 – La Cancelaria Federală a Austriei, a primit din partea ministrului Afacerilor Externe decorația „Bundesehrenzeichen”, un ordin de merit pentru serviciile aduse Republicii Austria.

Premii obținute:
2010 – Novoli, Italia – premiul întâi „Focara” – fotografie internațională contemporană;
2003 – Sanremo, Italia – premiul „Sanremo Arte” pentru cel mai bun artist în competiția artistică internațională.

Fate Velaj a expus în numeroase orașe de pe glob: Viena, Bruxelles, Roma, Birmingham, Leamington, New York, Boston, Cleveland, Cairo, Otranto, Brindisi, Sanremo, Trieste, Atena, București, Tirana, Vlora, Skopje, Ohrid, Priștina, Salzburg, Scheibbs, Wels, Baden, Mödling, Namur etc.