„Tablouri simfonice albanezo-române” la Filarmonica „Oltenia” Craiova

Share

Zilele Culturii Albaneze, organizate de Asociația Liga Albanezilor din România la Craiova, s-au încheiat în seara zilei de luni, 30 septembrie 2019, cu concertul extraordinar „Tablouri simfonice albanezo-române”, susținut pe scena Filarmonicii „Oltenia”. A fost o seară cu adevărat specială pentru cei aproape patru sute de spectatori, dar și pentru telespectatorii care au putut urmării evenimentul în direct pe TVR Craiova, precum și pe internet.

În deschidere a luat cuvântul deputatul Bogdan-Alin Stoica, reprezentantul minorității naționale albaneze în Parlamentul României, care a subliniat legătura istorică dintre popoarele român și albanez, dar și importanța orașului Craiova pentru comunitatea albaneză, în contextul în care anul acesta s-au împlinit două decenii de la fondarea Asociației Liga Albanezilor din România, tocmai în Cetatea Băniei. Pe scena Filarmonicii au mai urcat, pentru a adresa cuvinte de salut, primarul Municipiului Craiova, domnul Mihail Genoiu, secretarul Camerei Deputaților, doamna Lia-Olguța Vasilescu, președintele Comisiei pentru cultură și media din Senatul României, domnul Radu-Cosmin Preda, precum și managerul Filarmonicii „Oltenia” Craiova, domnul Gabriel Zamfir. Cu toții au urat „La Mulți Ani!” Asociației Liga Albanezilor din România și felicitat organizația pentru Zilele Culturii Albaneze, ajunse la capătul celei de-a doua ediții.

Concertul „Tablouri simfonice albanezo-române” l-a avut drept director artistic pe profesorul și muzicianul Piro Gaqi și a inclus în program cinci lucrări în premieră națională, precum și o piesă în premieră mondială, intitulată „Dora d’Istria”, compusă special pentru acest eveniment de către compozitorul albanez Endri Sina și dedicată comunității albaneze din România. Sub bagheta dirijorului Mircea Holiartoc, Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia” și soliștii – Delia Pavlovici, la pian; Gjergji Mani, tenor și Ionela Mani, soprană – au oferit publicului o seară memorabilă. În sală au fost prezenți și compozitorii albanezi Thoma Gaqi și Endri Sina, alături de invitații speciali ai Zilelor Culturii Albaneze, scriitorul Visar Zhiti și deputatul albanez Erion Piciri, cu toții apreciind în mod deosebit atât concertul din sala Filarmonicii „Oltenia”, cât și celelalte evenimente organizate de Asociația Liga Albanezilor din România la Craiova, cu ocazia celei de-a doua ediții a Zilelor Culturii Albaneze.