Pictorul albanez de măşti veneţiene

Share

Oricine a fost la Veneţia ştie că una dintre marile atracţii ale acestui miraculos oraş italian de pe ţărmul Mării Adriatice sunt magazinele de suveniruri. Printre acestea, de o mare trecere se bucură măştile de carnaval. Nu puţini sunt turiştii care, la plecare, să nu aibă în bagaje câteva dintre minunatele suveniruri de acest fel, pictate manual de meşteri necunoscuţi, dar extrem de pricepuţi în arta miniaturii. Ei bine, aflăm cu surprindere că unul dintre aceştia este albanezul Kastriot Zilja. Născut la Vlora, el trăieşte de 29 de ani în Oraşul Lagunelor, unde şi-a deschis propria afacere: Kastriot pictează şi vinde măşti veneţiene de carnaval. Şi-a început afacerea întâmplător, fără să ştie că într-o bună zi va fi unul dintre furnizorii comerţului de suveniruri de aici. El spune că “pregătirea şi pictarea măştilor constituie o artă în sine, care cer fantezia şi meşteşugul unui pictor”. Pregătirea formelor, a decorului ş.a. trec prin câteva etape, necesitând o bună cunoaştere a secretelor acestei meserii, mai ales că acestea se fac sută la sută manual. “În comerţul cu măşti veneţiene, mai spune Kastriot, şi‑au făcut loc produsele de serie chinezeşti, lipsite de originalitate, care au stricat piaţa”. Aşadar, dacă în toamna aceasta treceţi prin Veneţia, nu uitaţi să căutaţi şi magazinul de măşti veneţiene pictate de un artist albanez.

Câte ceva despre măşti

Carnavalul veneţian are loc în fiecare an şi strânge aproximativ 30.000 de vizitatori pe zi. Vestitele maşti purtate în timpul carnavalului erau menite să ascundă diferenţele  dintre clasele sociale. Astfel, chiar şi cei mai umili dintre veneţieni puteau fi pentru o zi eleganţi şi rafinaţi, prinţi şi prinţese. Carnavalul făcea trecerea de la sezonul de iarna la cel de primăvară. Există cinci tipuri diferite de măşti veneţiene: masca Bauta, cea care acoperă de obicei toată faţa, dar există şi unele doar până la nivelul gurii, astfel ca mâncatul, băutul şi vorbitul să fie mai uşoare. Există, apoi, masca Columbină, mască ce acoperă doar jumătatea feţei, frumos decorată, uneori chiar cu aur sau argint; masca Moretta, foarte populară printre femeile veneţiene, deoarece pune în valoare trăsăturile feminine; masca Volto sau Larva, care este de obicei albă şi este purtată cu o pelerină şi o pălărie tricorn; şi masca Medico Della Peste, care deşi este macabră, este foarte populară, cu un cioc lung şi  ochi rotunzi, acoperiţi cu discuri de cristal.

Aceasta de pe urmă, masca împotriva ciumei sau Medico Della Peste a fost creată de un medic francez în secolul al XVI-lea, Charles de Lorme, care o folosea  pentru a se proteja de ciumă atunci când trata bolnavii atinşi de acest flagel. Doctorii care l-au urmat pe Charles de Lorme completau de obicei această mască cu o pălărie neagră şi o pelerină lungă, neagră şi ea, mănuşi albe şi un baston.

Măştile sunt realizate de aşa numiţii  mascherari, care au un statut aparte, recunoscut încă din 1436. Erau  ajutaţi de pictori care le desenau feţele pe modelul de gips,  acordând foarte multă atenţie detaliilor. Formele erau apoi prelucrate de mascherari şi decorate cu aur, argint, picturi deosebite, cristale sau pene.

Celebrul Carnaval de la Veneţia

De la mijocul secolului al XV-lea şi până la sfârşitul secolului al XVI-lea, de organizarea Carnavalului  veneţian s-au ocupat aşa numitele Compagnie di Calze, care erau asociaţii de tineri nobili recunoscuţi dupa ciorapii lungi şi multicolori pe care îi purtau. Ei trebuiau să pregătească şi să creeze evenimentele din timpul Carnavalului, dar să se şi ocupe de toate detaliile aferente: măşti, costume, locuri, personaje.

Carnavalul veneţian a fost întrerupt de regimul fascist al lui Mussolini în 1930 şi a fost reînviat în 1979 de meşterii artizani care doreau să readucă sărbătoarea la Veneţia. Momentul în care măştile deţin rolul principal în timpul Carnavalului este balul mascat  din timpul Carnavalului, Gran Ballo della Cavalchina, ţinut la Teatro La Fenice, considerat unul dintre cele mai spectaculoase baluri mascate din lume.

Marius Dobrescu

Series Navigation << Cele mai bune hoteluri şi restaurante din Tirana