Muzica și poezia albaneză au impresionat, din nou, publicul din Craiova

Share

La fel ca  anul trecut, și ediția a II-a a Zilelor Culturii Albaneze, organizate de Asociația Liga Albanezilor din România la Craiova, a inclus un recital de muzică și poezia albaneză,  desfășurat tot în cadrul impresionant oferit de Sala Oglinzilor  din clădirea Muzeului de Artă Craiova. Evenimentul de duminică, 29 septembrie 2019, a adus în fața publicului craiovean poeme aparținând unora dintre cei mai importanți scriitori clasici și contemporani ai națiunii albaneze, precum și melodii lirice emoționate, atât din Albania, cât și din diaspora albaneză.

În deschidere, deputatul Bogdan-Alin Stoica a adresat mulțumiri conducerii Muzeului de Artă Craiova, pentru amabilitatea de a pune la dispoziția ALAR poate cea mai frumoasă încăpere a clădirilor monumentale ale Craiovei. Parlamentarul a evocat recitalul muzical și poetic care a avut loc cu ocazia primei ediții a Zilelor Culturii Albaneze și a afirmat că efectul produs de evenimentul de anul trecut a consolidat și mai mult ideea că limbajul muzicii și poeziei este unul universal, care se adresează ființei umane dincolo de specificul național.

Domnul Luan Topciu, coordonatorul Centrului Cultural Albanez din cadrul ALAR, a făcut o scurtă introducere în poezia albaneză, pregătind publicul pentru recitalul care avea să urmeze. De asemenea, i-a prezentat pe componenții grupului vocal-instrumental „Serenada”, prezenței pentru prima dată în fața publicului din Craiova.

Formatul evenimentului a fost unul deja consacrat pentru acțiunile Asociației Liga Albanezilor din România. Maestrul Angel Rababoc, actor al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, a recitat poeme de Ismail Kadare, Martin Camaj, Migjeni, Fatos Arapi, Luljeta Lleshanaku, Ali Podrimja, Azem Shkreli, Voreo Ujko și, desigur, Visar Zhiti, spre bucuria marelui poet albanez, prezent în sală. După fiecare calup de poeme, în traducerea românească a lui Luan Topciu și a Renatei Topciu, grupul vocal-instrumental „Serenada” al ALAR a interpretat câteva piese lirice albaneze cu totul emoționante.

În premieră la Craiova, solista vocală Florentina Barbu și chitaristul Daniel Berteșteanu l-au prezentat publicului și pe cel mai nou membru al grupului, tânărul Ramy Fares, un artist egiptean stabilit de mulți ani în România și îndrăgostit de muzica albaneză. În această formulă, „Serenada” a interpretat și o piesă din folclorul arbăreș, al albanezilor din Italia, lăsând o puternică impresie publicului prezent în Sala Oglinzilor.

La evenimentul de la Muzeul de Artă au fost prezenți reprezentanții presei locale, ai Televiziunii Române și ai Radio România Oltenia – Craiova.