Cele mai bune hoteluri şi restaurante din Tirana

Share

Nu cu mult timp în urmă, în prestigiosul ziar New York Times a fost publicat un articol despre hotelurile şi restaurantele albaneze, fiind prezentate cu precădere cele mai bune hoteluri şi restaurante din Tirana. Este un fapt recunoscut că în ultimele două decenii industria hotelieră şi de alimentaţie publică albaneză, atât de modestă în regimul comunist, a cunoscut o expansiune uluitoare. Numărul de turişti străini a crescut de la an la an, la fel ca şi volumul încasărilor rezultate din aceste activităţi. Adevărul este că Albania dispune de condiţii minunate pentru cei care vor să experimenteze noi destinaţii turistice, iar bucătăria albaneză, altoită viguros pe trunchiul celei balcanice, aduce pe masa gurmanzilor produse delicioase, preparate din ingrediente sută la sută naturale.       

Dar să ne întoarcem la periodicul american, care situează pe primul loc hotelul “Plaza”, cu nimic mai prejos decât marile hoteluri europene şi americane. O mie şi una de facilităţi care te fac să uiţi că te afli într-una dintre cele mai sărace ţări din Europa! Ajunşi aici, gândul ne zboară involuntar în anii ‘70, când cel mai luxos hotel din Tirana era majestuosul “Dajti”, construit de italieni şi destinat exclusiv străinilor, cu un café-bar (taverna) situat la demisol, cu cabine telefonice deservite de o telefonistă şi cu un portar de noapte ursuz şi bănuitor. Distanţa care le separă pe cele două e ca de la cer la pământ.

Lista celor mai bune restaurante din capitala Albaniei începe cu “Mullixhiu”, unde clienţii pot încerca cele mai rafinate produse ale bucătăriei locale, dar şi o listă întreagă de feluri “împrumutate” din marile bucătării europene. Din meniu nu lipsesc nici cunoscutele mâncăruri venite pe filieră otomană, răspândite, de altfel, în întreaga Peninsulă Balcanică. Produsele pe bază de carne de miel şi viţel, de peşte şi fructe de mare, multe dintre ele preparate la cuptor ţărănesc, sunt o atracţie permanentă pentru gurmanzii dornici să cunoască şi acest aspect al modului de viaţă albanez. Patronul şi maestrul bucătar al acestui restaurant este Bledar Kola. Localul este situat la intrarea în parcul Lacului artificial, în mijlocul unui peisaj mirific.

Ca o observaţie generală, putem spune că mulţi tineri albanezi, plecaţi din ţară cu “vapoarele groazei” din anii ’90, s-au întors după 20 de ani în Albania, unde şi-au deschis propria afacere, un restaurant sau un mic hotel. Un fenomen asemănător a avut loc în toate oraşele ţării, nu doar la Tirana. Bledar Kola este unul dintre ei. Iar Bledi Dervishi, un alt chef  specializat în Italia, face parte din aceeaşi categorie. El şi-a deschis chiar acum, în luna septembrie, restaurantul GZona, în care încearcă să îmbine secretele bucătăriei balcanice cu cele internaţionale. Dervishi este câştigătorul concursului Masterchef Albania 2015. Pentru a crea gusturi şi arome specifice bucătăriei albaneze, povesteşte el, a convins un păstor să-şi ducă turma pe o păşune aproape inaccesibilă, în vârf de munte, urmarea fiind că brânzeturile şi carnea de oaie au o savoare unică. În acelaşi mod procedează şi cu peştele sau fructele de mare, aduse din locuri pe care doar el le cunoaşte. Iar Bledi îşi păzeşte secretele cu străşnicie.

Fireşte că, la fel ca peste tot în lume, nu toate hotelurile şi restaurantele din Albania arată precum cele descrise mai sus. Totuşi, este de lăudat strădania, pasiunea şi, de ce nu, orgoliul cu care aceşti oameni întreprinzători şi harnici încearcă să aducă arta ospeţiei albaneze la nivelul celor mai înaintate ţări în turism.

Maria Oprea

Series Navigation << Pictorul albanez de măşti veneţiene >>