Zilele Culturii Albaneze au debutat la Craiova

Share

Ediția a II-a a Zilelor Culturii Albaneze a debutat la Craiova, vineri, 27 septembrie. Impresionanta clădire a Primăriei Municipiului Craiova a fost gazda deschiderii oficiale a evenimentului, dar și a vernisajului expoziției de pictură „Onirism în culori”, aparținând artistului româno-albanez, Miron Topciu.

În sala de ședințe a Consiliului Local, viceprimarul Craiovei, domnul Adrian Cosman, a prezentat salutul municipalității, subliniind că manifestarea este deja la a doua ediție la Craiova. Edilul a evocat evenimentele petrecute în cadrul primei ediții a Zilelor Culturii Albaneze, din octombrie 2018, în special amplasarea și dezvelirea bustului lui Skanderbeg în cartierul craiovean Rovine și a reafirmat sprijinul autorităților locale față de inițiativele și acțiunile culturale derulate de Asociația Liga Albanezilor din România. În alocuțiunea sa, administratorul public al Municipiului Craiova, domnul Sorin Manda, a adresat felicitări Asociației Liga Albanezilor din România pentru întreaga activitate desfășurată în sensul promovării identității și culturii minorității naționale albaneze.

Deputatul Bogdan-Alin Stoica, reprezentantul minorității naționale albaneze din România, a mulțumit Primăriei Municipiului Craiova atât pentru susținerea acordată în organizarea Zilelor Culturii Albaneze, cât și pentru găzduirea conferinței de deschidere chiar în sala de ședințe a Consiliului Local. Parlamentarul i-a prezentat, apoi, pe invitații speciali ai manifestărilor din acest an, respectiv scriitorul Visar Zhiti și deputatul albanez Erion Piciri și a salutat prezența la conferință a renumitului compozitor albanez, Thoma Gaqi, ale cărui lucrări se regăsesc în programul concertului „Tablouri simfonice albanezo-române”, care va încheia Zilele Culturii Albaneze, luni, 30 septembrie. De altfel, deputatul Stoica a prezentat, succint, și programul manifestărilor din acest zile și a adresat tuturor craiovenilor invitația de participa la evenimente.

Domnul Erion Piciri, deputat în Parlamentul Albaniei și fost lider al studenților albanezi din România, a susținut o alocuțiune în limba română, în care a felicitat statul român pentru respectul și protecția pe care le oferă minorităților naționale, precum și pentru sprijinul pe care îl acordă organizațiilor care reprezintă aceste minorități. Parlamentarul albanez a evocat, de asemenea, sprijinul istoric acordat de România poporului albanez, precum și tânărului stat albanez, în vremurile tulburi ale proclamării independenței Albaniei.

Un moment special al conferinței de la Primăria Craiova l-a avut în centru pe marele scriitor albanez Visar Zhiti, care a primit din partea deputatului Bogdan-Alin Stoica o plachetă în semn de omagiu pentru contribuția deosebită la promovarea culturii albaneze în întreaga lume. Scriitorul s-a declarat foarte onorat, dar și emoționat de primirea acestei distincții și a precizat că, în egală măsură, Asociația Liga Albanezilor din România merită o distincție din partea Albaniei și a tuturor albanezilor, pentru activitățile de mare amploare desfășurate. Visar Zhiti a vorbit despre legăturile sale cu România și a insistat pe figura scriitorului oltean Marin Sorescu, a cărui operă poetul albanez a cunoscut încă de pe vremea încarcerării sale în temnițele comuniste din Albania.

În continuarea ceremoniei oficiale de deschidere a avut loc vernisajul expoziției de artă „Onirism în culori”, aparținând pictorului româno-albanez, Miron Topciu. Lucrările tânărului artist, expuse în clădirea Primăriei Municipiului Craiova, au fost realizate pe parcursul mai multor ani, întrucât el a început să picteze de la o vârstă fragedă. Scriitorul Visar Zhiti a mărturisit că a urmărit evoluția artistică a lui Miron Topciu și a subliniat CV-ul acestuia, la doar 26 de ani, este deja unul impresionat. Deputatul Bogdan-Alin Stoica a subliniat că artistul și-a petrecut o mare parte din viață în România și că este o mândrie pentru comunitatea albaneză de aici faptul că lucrările lui Miron Topciu se bucură de apreciere și recunoaștere la nivel internațional.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai mass-media din Craiova, inclusiv ai Televiziunii Române și ai Radio România Oltenia – Craiova. De altfel, imediat după vernisajul expoziției de la Primăriei, deputatul Bogdan-Alin Stoica, însoțit de scriitorul Visar Zhiti și domnul Luan Topciu, coordonatorul Centrului Cultural Albanez din cadrul ALAR, au fost invitații lui Tibi Mușuroi în studioul TVR Craiova, la emisiunea „Actual Regional”. A fost o discuție liberă, atât despre Zilele Culturii Albaneze, cât și despre legăturile dintre români și albanezi, despre specificul poporului albanez și despre provocările curente cu care se confruntă cele două țări.

Zilele Culturii Albaneze continuă la Craiova sâmbătă, 28 septembrie, cu lansarea volumului lui Nicolae Iorga, „Scurtă istorie a Albaniei și a poporului albanez”, o primă traducere în limba română, la o sută de ani de la apariție, a unei lucrări fundamentale pentru începuturile istoriografiei națiunii albaneze. Evenimentul se desfășoară la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, Dolj, de la orele 13:00.