Unde sunt răspândiţi arbăreşii
- Un acord naţional necesar
- Comunicat de presă: Centru de Informare al României la Korcea, Albania
- Musulmanii au celebrat Kurban Bayram-ul
- Prelatul Gjergj Fishta despre parlament (1923)
- Nikolla Nacio, într-un raport al consulului Austro-Ungariei la Bucureşti
- Bardhyl şi primul stat al ilirilor
- Moştenirea sinistră a lui Ali paşa
- Unde sunt răspândiţi arbăreşii
- Celebra soprană Inva Mula, în concert la Korcea
- Expoziţia itinerantă “Albania în obiectivul austro-ungarilor”
- Prof. univ. dr. Suzana Fântânariu, artist vizual: „Albania, muntoasă, cu Marea Adriatică fremătând…”
- Prim-balerina Teatrului de Operă şi Balet din Tirana, Adela Muçollari: „Trebuie să continui în fiecare zi să fii cel mai bun”
- „Poezia este cel mai frumos punct de reîntâlnire”
- Balcanismul lui Caragiale
- Quo vadis, Poezia? Câte ceva despre destinul poeziei
- Un maestru al dansului popular albanez
- Pastila pentru suflet: Biserica Adormirea Maicii Domnului – Moscopole
- Prin suferinţă, spre pacea sufletească: Flora Sabatino – o viaţă închinată lui Dumnezeu
- Portret de artist: Piro Milkani
- Cutia cu amintiri – Locuri celebre din Bucureşti: Casa Capşa
- Podul Frëngu, viitoare atracţie turistică
- „Dacă ai noroc, poţi prinde o cameră la hotelul Adriatik”
Arbăreşii sunt albanezii care au colonizat în principal sudul Italiei cu şase secole în urmă, când turcii otomani au supus definitiv Albania, după moartea lui Skanderbeg. Astăzi, în Peninsulă, sunt recunoscute oficial 50 de comunităţi arbăreşe, dintre care 41 de localităţi şi 9 cartiere, distribuite în 7 raioane din Italia de sud. Per total, populaţia arbăreşă din Italia s-ar ridica la circa 100.000 de persoane. Conform recensământului din 1921, Italia ar fi fost populată în acel an de peste 82.000 de arbăreşi, iar datele oficiale din 1997 ne arată o cifră mult mai mare, de respectiv 197.000 de locuitori. Un an mai târziu, Ministerul de Interne italian preciza că această minoritate cuprinde circa 98.000 de persoane. Zona în care albanezii s-au stabilit masiv în Italia este Calabria, cu circa 60.000 de etnici albanezi, stabiliţi în 30 de localităţi şi 3 cartiere sau sate mici, în special în provincia Cosenza. O mare comunitate trăieşte în Sicilia, în apropiere de Palermo. De asemenea, în Puglia, cu circa 12.000 de persoane, în principal la Foggia, Casalvecchio şi Chietti, în provincia Taranto, la San Marzano, dar şi la Bari şi Cassani delle Murge. Comunităţi mai mici există în Molise (Campomarino, Ururi, Montecilfone şi Portocannone); Basilicata (San Paolo Albanese, San Costantino Albanese, Barile, Ginestra şi Maschito), dar şi în Campania şi Abruzzo.
Cele mai mari comunităţi sunt la Piana degli Albanese (Hora Arbëresh), lângă Palermo, la Spezzano Albanese, San Demetrio Corone (Sh. Mitri), San Giorgio (Mbuzat), San Sofia d’Epiro (Sf. Sofia a Epirului), Vaccarizzo (Vakarici), în provincia Cosenza, la San Marzano di San Giuseppe, Taranto etc. Oriunde s-ar afla, aceştia încearcă să-şi păstreze identitatea prin folosirea limbii albaneze sau prin conservarea tradiţiilor şi obiceiurilor străvechi, prin practicarea credinţelor religioase şi a ritualurilor bisericeşti.
Luiza Qerreti