Expoziţia itinerantă “Albania în obiectivul austro-ungarilor”

Share

Evenimentul a fost organizat de Muzeul Naţional de Istorie de la Tirana şi a avut vernisajul în ultimele zile ale lunii iulie, la Durrës, localitate care a constituit şi prima “staţie” pe itinerariul albanez. În spaţiul special amenajat în centrul acestui oraş turistic au fost expuse 60 de fotografii realizate de ofiţeri şi soldaţi austro-ungari în timpul Primului Război Mondial, care înfăţişează unele aspecte din viaţa cotidiană şi socială a albanezilor acelor ani. Sunt astfel prezente, în primul rând, imagini din marile oraşe albaneze: 15 poze din Tirana, 14 din Shkodra, două din Berat, două din Fier, două din Durrës şi una din Vlora. Fotografiile surprind imagini cu oameni simpli şi activităţile lor, săteni în costume populare, dar şi aristocraţi precum Prenk Bibë Doda, din Shkodra, cunoscut ca şef al rezistenţei antiotomane şi politician albanez. Sunt, de asemenea, imagini din viaţa de familie, precum cele care reprezintă familia lui Osman Beqiri, din Peqin. Fotoreporterii austro-ungari au mai realizat şi alte patru fotografii din acest mic oraş din centrul ţării, două din Kruja şi una din Rrogozhina. Toate fotografiile au fost făcute în anii în care Austro-Ungaria a administrat mare parte din teritoriile albaneze, respectiv 1916-1918. După cum se ştie, trupele austro-ungare au intrat în Tirana pe 9 februarie 1916 şi au fost reprezentate de divizia 47 infanterie, sub comanda feldmareşalului von Braun, prezent şi el într-una dintre imagini. Perioada acestei guvernări cu implicaţii politice, militare şi culturale a avut un impact major în construirea statului albanez de mai târziu, aducând o evoluţie pozitivă sub aspectul infrastructurii, sănătăţii, educaţiei, precum şi în viaţa social-politică a Albaniei de după război.

La ceremonia inaugurării, care a avut loc în spaţiile Muzeului Arheologic din Durrës, au fost prezenţi şi au luat cuvântul directorul Muzeului Naţional de Istorie, dr. Dorian Koci, şi directorul Muzeului Arheologic din localitate, Alban Ramohitaj. La eveniment au participat locuitori ai oraşului, turişti, oameni de cultură şi ziarişti. Expoziţia a fost deschisă până pe data de 9 august.

Mira Skënderi

Series Navigation << Celebra soprană Inva Mula, în concert la KorceaProf. univ. dr. Suzana Fântânariu, artist vizual: „Albania, muntoasă, cu Marea Adriatică fremătând…” >>