Celebra soprană Inva Mula, în concert la Korcea

Share

În oraşul albanez Korcea a fost inaugurat, pe data de 24 iulie, un eveniment care a intrat deja în tradiţia localităţii sub denumirea de “MIK Festival” (ediţia a doua). Organizatorii festivalului, la care sunt prezenţi artişti albanezi şi străini, au pregătit un variat şi bogat program artistic. În ultimii ani, acest oraş cu o tradiţie şi un prezent cultural care concurează de multe ori cu capitala, Tirana, a avut şansa unei administraţii atente atât în ceea ce priveşte amenajările urbanistice cu care Korcea se mândreşte, cât şi în cea a programelor culturale. Putem spune fără nicio reţinere că acest oraş din sud-estul Albaniei poate fi socotit a doua capitală culturală a ţării. 

Festivalul internaţional de muzică din Korcea (MIK) a adunat, în cele cinci seri în care s-a desfăşurat (24-28 iulie) peste 80 de artişti din ţară şi străinătate. Capul de afiş îl deţine însă soprana de talie mondială Inva Mula, care, alături de invitaţii ei, a performat, cu cele mai cunoscute piese din repertoriu, pentru publicul korcear. Programul a mai cuprins muzică clasică şi modernă, o “noapte spaniolă” şi una vieneză, serenade, spectacole de balet ş.a.m.d. Tot acest bogat repertoriu a avut ca locuri de desfăşurare Teatrul dramatic “A.Z. Çajupi”, piaţeta din Bazarul Vechi şi alte locaţii intrate deja în tradiţia artistică a Korcei. Cea care a iniţiat şi condus, ca director artistic, evenimentul, soprana Inva Mula, a inclus în prima seară a festivalului un program dedicat uneia dintre familiile de vază ale oraşului, muzicieni din tată-n fiu, familia Papadhimitri. A fost o noapte de neuitat, cu piese celebre interpretate la pian şi vioară de membrii acestei familii. Într-o declaraţie pentru media albaneză, cunoscuta soprană a spus: “Acest festival l-am consacrat tinerilor. Ei trebuie sprijiniţi, pentru că ei ne dau energiile pozitive”. Puţin înainte de deschiderea activităţilor artistice, ministrul Culturii, Elva Margariti, a declarat la rândul ei: “După succesul primei ediţii, MIK Festival se întoarce la Korcea. O idee a sopranei Inva Mula, materializată cu ajutorul artiştilor din Albania şi străinătate, a creat o atmosferă magică în oraşul serenadelor. Ni se promite şi în acest an un program bogat, în care vor fi omagiaţi artiştii korceari, li se vor deschide perspective artiştilor tineri şi ne vom bucura de performanţele unor nume consacrate în muzica albaneză şi străină. Mai avem o seară dedicată celor două pictoriţe albaneze, surorile Zengo, o alta în care-i vom asculta pe artiştii familiei Papadhimitri etc.” Mai trebuie spus că festivalul a fost organizat cu sprijinul Ministerului Culturii de la Tirana.

În programul acestui complex eveniment a figurat un concert de pian, în interpretarea lui Kostandin Tashko, o “Noapte vieneză”, cu Orchestra Filarmonică „Ibrahim Madhi”, dirijor Helge Dorsch, cu soprana Miriam Tola, mezzosoprana Etleva Shemaj şi baritonul Fatjon Mesiti. Un alt moment foarte apreciat a fost cel realizat de ansamblul “Skënderbeu”. Concertul “Inva Mula & New Friends”, care a avut loc pe 27 iulie, a beneficiat de participarea lui Dj Tchako, iar concertul „Didone Abbandonata”, din 28 iulie, a avut loc în Biserica Sf. Gheorghe din Shipska. În “Noaptea serenadelor” au fost prezenţi 50 de cântăreţi, interpreţi ai acestui gen îndrăgit, iar “Noaptea spaniolă” a făcut să vibreze Bazarul vechi al Korcei, un ansamblu comercial datând din sec. al XIX-lea. Festivalul “MIK” s-a născut ca o idee susţinută de Inva Mula şi prietenii ei korceari, însufleţiţi de farmecul şi istoria acestei metropole a culturii albaneze. Conceptul festivalului este împletirea a diferite forme de exprimare artistică şi aducerea lor în faţa publicului, în corelare cu spaţiul şi momentul actual.

Marius Dobrescu

Series Navigation << Unde sunt răspândiţi arbăreşiiExpoziţia itinerantă “Albania în obiectivul austro-ungarilor” >>