Festivalul Internaţional de Teatru de la Butrint, ediţia a 17-a

Share

În perioada 7-13 iulie 2019, a avut loc cea de-a 17-a ediţie a Festivalului Verii desfăşurat în Amfiteatrul de la Butrint. Toate spectacolele de teatru participante la eveniment – Dansul zânelor (Serbia), Carnavalul din Korcea (Kosovo), Antigona (Ucraina), Othelo (Bulgaria), Pământuri însângerate (Grecia) – s-au jucat sub strălucirea stelelor şi a reflectoarelor, şi au început târziu în noapte, la ora 21.00, „când s-au stins luminile în sală”. În deschidere, în prima zi de Festival, The Bucharest Ladies Orchestra din România a susţinut concertul „Noaptea minunilor” alături de soprana albaneză stabilită la Bucureşti, Arlinda Morava, de tenorul român Alfredo Pascu şi mezzosoprana Adriana Alexandru.

Festivalul de la Butrint, înfiinţat în anul 2000 de Centrul Naţional al Teatrului Mediteranean, este astăzi unul dintre cele mai importante evenimente de artă contemporană din regiune. În fiecare an, în luna iulie, Butrint, ca şi Sibiul din România, devine un oraş-teatru, în care diverse locuri din patrimoniul său arhitectural, maiestuoase şi surprinzătoare, devin scene de spectacol ce pot primi zeci de mii de iubitori de artă, asta şi pentru că mulţi dintre aceştia se află în vacanţă, aici. Teatrul antic a reînviat astfel după 2500 de ani datorită acestui eveniment de prestigiu care şi-a luat numele de „Butrinti 2000”.

De-a lungul celor 17 ediţii, trupele de teatru din diferite ţări ale lumii, Elveţia, Anglia, Italia, Franţa, Danemarca, Grecia, SUA, Polonia, România, Bulgaria, Croaţia, Serbia, Ucraina, Spania, Ungaria, Olanda, Suedia, Macedonia, Kosovo , Rusia, China şi Turcia, au prezentat, pe lângă teatru, diverse activităţi în Festival: Tir Jazz Fest, muzică şi dansuri flamenco, expoziţii de pictură, teatru-dans, performans. În fiecare an, o personalitate artistică din ţările participante devine director al festivalului, iar la prima ediţie din 2000, regizoarea română Cătălina Buzoianu a deţinut acest portofoliu. „Este o mare plăcere să performăm pe scena unui teatru atât de frumos ca Butrint. Am găsit un loc minunat şi oameni, de asemenea. Sperăm să revenim curând”, a spus atunci doamna Buzoianu. Aici au fost prezentate piesele Ifigenia, de Teatrul Naţional din Nord, Grecia, Nuntă însângerată, de Teatrul Tribuene, Spania, Richard al III-lea, de Teatrul Naţional din China, Decameronul, de Teatrul Armatei din Bulgaria etc., care s-au bucurat de aplauzele celor peste 60.000 de spectatori şi de aprecierile oamenilor de teatru.

Directorul Festivalului este Alfred Bualoti, iar din staff  fac parte Virgil Ogăşanu (România) şi Stefan Çapaliku; coordonatori artistici, Edmond Xhumari, pictorul Maks Velo, Blagoja Stefanovski din Macedonia de Nord, Vesna Stancovic din Belgrad şi mulţi alţii.

Anual sunt peste 200 de festivaluri de teatru în lume, dar puţine sunt cele care se joacă în incinta unui amfiteatru grecesc vechi de 2500 de ani, cum este cel din Butrint. Site-ul arheologic conectat cu Marea Mediterană prin Canalul Vivari este un microcosmos unic prin frumuseţe, prin istoria străveche şi prin situarea lui la 15 kilometri de Saranda şi la 10 faţă de Corfu. Aici, ca în antica Eladă, Teatrul este rege.

Maria Oprea

Series Navigation << Albanezii emigrează în ritm acceleratInfluenţa Revoluţiei culturale chineze în viaţa politică albaneză >>