Expoziţie de artă grafică şi video la Craiova

Share

Casa Universitarilor din Craiova a fost gazda unei expoziţii internaţionale de artă grafică şi video, organizată de Asociaţia Liga Albanezilor din România la finalul lunii iunie a acestui an. Lucrările artistului albanez Gentian Zeka, expuse anul trecut la Sibiu şi la Bucureşti, au poposit şi în Cetatea Băniei, însoţite, de această dată, de câteva opere ale renumitului artist român, Aurel Acasandrei. Alături de aceste lucrări, la Casa Universitarilor au rulat, pe parcursul celor patru zile ale expoziţiei, creaţii video ale tinerei regizoare austriece de origine albaneză, Helena Velaj.

Vernisaj cu oaspeţi de seamă

Vernisajul expoziţiei a avut loc sâmbătă, 29 iunie, în prezenţa deputatului Bogdan-Alin Stoica, dar şi a bunului prieten al albanezilor din România, scriitorul, artistul şi omul politic albanez, Fate Velaj. În deschiderea evenimentului, Directorul executiv al organizaţiei, Dr. Radu-Cosmin Săvulescu, a făcut o scurtă recapitulare a colaborării dintre ALAR şi domnul Velaj: „Ne bucură foarte mult faptul că Fate Velaj este şi astăzi alături de noi, mai ales că în cadrul acestei expoziţii regăsim şi creaţii ale fiicei sale, talentată regizoare Helena Velaj, aflată la început de drum în această frumoasă carieră. Colaborarea domnului Velaj cu albanezii din România a început acum mulţi ani, dar ultimii trei au fost, cu siguranţă, cei mai rodnici. Aş aminti doar două acţiuni majore, şi anume Şcoala de vară derulată de ALAR la Vlora şi Zilele Culturii Albaneze, de aici, de la Craiova. Aşadar, prezenţa domniei sale astăzi, la vernisajul acestei expoziţii, se înscrie deja în firesc”, a precizat domnul Săvulescu.

Deputatul Bogdan-Alin Stoica, reprezentantul minorităţii naţionale albaneze în Parlamentul Ro­mâniei, i-a mulţumit şi el omologului său, Fate Velaj, pentru prezenţa la eveniment şi a felicitat echipa ALAR pentru organizarea acţiunii. Parla­mentarul român a accentuat caracterul multicultural al expoziţiei: „Faptul că lucrările expuse aici aparţin reprezentanţilor a trei ţări ne arată, încă o dată, că arta este un limbaj universal, care poate servi unei mai mari apropieri şi înţelegeri între oameni. Mai mult decât atât, în poveştile de viaţă ale acestor artişti există multiple legături cu alte spaţii culturale, iar Helena Velaj este cel mai bun exemplu. Născută din părinţi albanezi, dar cetăţean austriac, cu studii în Marea Britanie, iar acum asistent regizor pe platourile de filmare din Germania. Vom continua, prin acţiunile noastre, să surprindem cultura albaneză, în diversele ei forme de exprimare, în permanentă legătură cu cultura română şi cu alte culturi”.

Invitatul special al evenimentului, domnul Fate Velaj, a avut numai cuvinte de laudă la adresa Asociaţiei Liga Albanezilor din România: „De fiecare dată când revin în România mă simt ca acasă, între prieteni, iar acest lucru se datorează ALAR şi domnului deputat Bogdan-Alin Stoica. Prin acţiunile desfăşurate, prin cărţile şi revistele editate, precum şi prin activitatea parlamentară a domnului Stoica, ALAR ţine sus steagul comunităţii albaneze din România, o comunitate cu o importanţă istorică aparte pentru poporul nostru. Astăzi, sunt aici într-o dublă calitate, întrucât unul dintre artiştii care expun este chiar fiica mea. Este un motiv de mândrie pentru mine şi sper ca Helena să continue şi ea pe acest drum al dialogului şi colaborării cu albanezii din România şi cu poporul român”.

Vernisajul expoziţiei de la Casa Universitarilor s-a încheiat cu un cocktail oferit de ALAR şi cu o serie de întâlniri informale între deputaţii Bogdan-Alin Stoica şi Fate Velaj şi reprezentanţii autorităţilor şi instituţiilor de cultură din Craiova şi din judeţul Dolj. Expoziţia a rămas deschisă publicului până pe data de 2 iulie, fiind vizitată în acest timp de câteva sute de persoane pasionate de artă.

Radu Săvulescu

Series Navigation<< Două decenii de ALARAlbanezii emigrează în ritm accelerat >>