Două decenii de ALAR

Share

Anul 2019 este unul plin de însemnătate pentru minoritatea naţională albaneză din România. Acum două decenii, în vara anului 1999, la Craiova lua fiinţă, în mod oficial, Asociaţia Liga Albanezilor din România, organizaţie care îşi propunea promovarea şi apărarea intereselor comunităţii istorice albaneze, precum şi reprezentarea politică a acesteia, în condiţiile prevăzute de Constituţie şi de legislaţia electorală. Dacă începuturile au fost marcate de o instabilitate specifică acelor vremuri, astăzi, la douăzeci de ani distanţă, ALAR este o organizaţie matură, bine aşezată, cu o agendă amplă şi cu multiple relaţii de colaborare, în ţară şi peste hotare.

Din anul 2000 şi până astăzi, Asociaţia Liga Albanezilor din România este prezentă neîntrerupt în Parlamentul României, fiind legitimată de votul semnificativ primit din partea membrilor comunităţii. Acest vot ne responsabilizează şi ne motivează să căutăm cele mai bune modalităţi de promovare şi reprezentare a albanezilor din România, de punere în valoare a patrimoniului cultural al comunităţii, dar şi al naţiunii albaneze, în ansamblul ei. Mai mult decât atât, deschiderea pe care publicul român o arată faţă de acţiunile şi produsele noastre editoriale este un argument în plus pentru a ridica mereu ştacheta în ceea ce priveşte calitatea şi anvergura muncii noastre.

Bilanţul celor două decenii de existenţă va avea loc, într-un cadru festiv, la finalul lunii septembrie a acestui an, atunci când, la Craiova, vom organiza cea de-a doua ediţie a Zilelor Culturii Albaneze, mani­festare a cărei ediţie inaugurală a fost atât de bine receptată atât în România, cât şi în Albania. Dar până la acest moment festiv, întrucât cei douăzeci de ani de la pronunţarea hotărârii judecătoreşti de înfiinţare se împlinesc chiar în acest mijloc al verii, vreau să mulţumesc tuturor celor care şi-au adus contribuţia la construirea şi consolidarea Asociaţiei Liga Albanezilor din România. În primul rând, doamnei Oana Mano­lescu, cea care a condus ALAR până în anul 2017 şi a reprezentat minoritatea naţională albaneză, cu onoare, în Parlamentul României. În al doilea rând, domnului Marius Dobrescu, redactorul şef la revistei Miku i shqiptarit / Prietenul albanezului, înfiinţată încă din anul 2001 şi devenită, în anul 2017, Drita / Lumina, revistă care a promovat organizaţia şi comunitatea albaneză în rândurile a mii şi mii de abonaţi. Şi nu în ultimul rând, actualei echipe executive, coordonate de Radu-Cosmin Săvulescu şi Luan Topciu, care a aşezat ALAR pe un făgaş modern, adaptat epocii în care trăim, diversificând activităţile şi extinzând colaborările pe plan intern şi internaţional.

La Mulţi Ani, ALAR!

Për shumë vjet gëzuar!

Deputat Bogdan-Alin Stoica

Series NavigationExpoziţie de artă grafică şi video la Craiova >>