Concurs de proiecte „Karl Gega” la Prishtina

Share

Ministerul Construcţiilor de la Prishtina (Kosova) a anunţat începutul sesiunii de înscriere la un concurs cu premii ce va purta numele arhitectului austriac cu origini albaneze Karl Gega. La concurs pot participa arhitecţi şi firme de arhitectură din întreaga lume. Ediţia de anul acesta este prima ediţie a acestui concurs, care urmează să devină unul tradiţional, fiind organizat o dată la doi ani. Concursul va fi organizat de redacţia revistei Media Ndërtimi, juriul fiind compus din specialişti albanezi şi străini. Consultantul ştiinţific al concursului este cunoscutul arhitect albanez, care trăieşte şi lucrează la Londra, Përparim Rama. Pentru cei care doresc să aplice pentru participarea la concurs sunt disponibile şapte categorii, una dintre acestea fiind propuse pentru premiul cel mare. Cele şapte categorii sunt: Premiul Proiectul anului, Premiul pentru amenajarea celui mai frumos spaţiu public, Premiul pentru cel mai frumos design al unei locuinţe, Premiul pentru cel mai funcţional proiect de locuinţă, Premiul pentru design inovativ, Premiul pentru cel mai bun design de interior şi Premiul pentru design-ul viitorului. Participanţii la concurs trebuie să plătească o taxă de înscriere, din care se vor constitui premiile, iar din sumele rămase se vor acorda burse pentru câţiva studenţi merituoşi. Înscrierea la concurs se va încheia pe data de 30 septembrie 2019. Organizatorii au anunţat că vor fi puse în vânzare bilete la Gala acordării premiilor pentru cei care nu concurează, studenţii la arhitectură beneficiind de preţuri reduse la eveniment.

Câte ceva despre Carl Ritter von Ghega

Acesta a fost un inginer cu origini albaneze, constructorul căii ferate Semmering, între Gloggnitz şi Mürzzuschlag, din Austria, precum şi autorul altor proiecte de anvergură din vechea Austro-Ungarie. S‑a născut la 10 ianuarie 1802 la Veneţia şi a murit la 14 martie 1860, la Viena. A studiat la Padova, unde, la vârsta de 17 ani, a absolvit cursurile universitare cu titlul de doctor în ştiinţele matematice. Cariera de inginer constructor şi-a început-o construind şosele şi apeducte la Veneţia. Printre altele, a participat la construirea şoselei “Strada d’Alemagna”, cea dintre Treviso şi Cortina d’Ampezzo. Din anul 1836 până în 1840 a condus şantierul căii ferate “Kaiser-Ferdinand-Nordbahn”, de la Ludenburg până la Brünn (Brno). În această perioadă (1836 – 1837) a studiat construcţia de căi ferate în Anglia şi în alte ţări europene.

În anul 1842, Ghega a fost numit şeful planificării în construcţii pentru toată partea de sud a statului austro-ungar, funcţie pentru care a făcut o călătorie de studii în Statele Unite. Experienţa câştigată în acest turneu i-a folosit nu doar pentru a construi calea ferată de la Semmering, ci şi pentru a redacta două lucrări de specialitate. Ca o paranteză, Ghega şi-a publicat majoritatea lucrărilor nu numai în limba germană, ci şi în italiană şi franceză. După întoarcerea din America, i-a fost încredinţată proiectarea şi construirea căii ferate spre sud, de la Mürzzushlag, prin Graz, şi de acolo la Trieste. Traversarea masivului muntos de la Semmering era socotită de specialiştii vremii nu numai greu de făcut, ci chiar imposibil. În anul 1844, Ghega a finalizat proiectul, care prevedea trecerea masivului muntos fără roţi dinţate sau cabluri, ci cu o locomotivă normală. Înainte de a începe construirea căii ferate, el a proiectat o locomotivă capabilă să facă faţă unui asemenea traseu muntos. Construcţia căii ferate a început în 1848. Înainte de a fi finalizată (în 1854), curtea imperială de la Viena i-a acordat marelui constructor titlul de “Ritter” (Cavaler), în 1851. Între anii 1853-1854, Ghega a întocmit proiectele întregii reţele de cale ferată din imperiul austro-ungar, iar în 1855 a început munca la un nou proiect, cel de la Siebenbürgen, pe care nu a mai apucat să-l finalizeze.

Ghega a murit la 14 martie 1860 la Viena, bolnav de tuberculoză. Funeraliile sale au avut loc la catedrala mare din capitala Austriei, Stephansdom, rămăşiţele sale pământeşti fiind înhumate la cimitirul Währinger, din Viena. În 1887, când acest cimitir a fost mutat, sarcofagul cu osemintele lui Ghega a fost relocat la Pantheonul marilor personalităţi ale Austriei, alături de Mozart, Beethoven, Schubert, Strauss, Brahms şi Alois Negrell (cel care a proiectat Canalul Suez).

Mira Skënderi

Series Navigation << Confiscarea auruluiVocea de neuitat a muzicii uşoare albaneze >>