Trilogia Prometeu, după Ismail Kadare, într-un proiect balcanic

Share

Preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac, în Albania

La jumătatea lunii aprilie 2019, Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Naţional „Radu Stanca” şi preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, s-a aflat în Albania pentru a discuta cu omologii săi un proiect european ce va fi dezvoltat în parteneriat cu ţări din Balcani – Albania, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Bosnia-Herţegovina – şi din Occident – Austria, Germania, Franţa şi Italia.

Printre numeroasele întâlniri, preşedintele FITS a susţinut două conferinţe şi un scurt spectacol în Albania. Prima, intitulată „România şi Valorile Europene”, a fost prezentată la Universitatea Luarasi din Tirana, la care au participat ambasadorul României în Republica Albania, Mircea Perpelea, rectorul instituţiei, prof.dr. Ethem Ruka, fost ministru al Educaţiei, iar cea de-a doua, „Cultura românească şi religia” a avut loc la Facultatea de Filologie, urmată de recitalul „Domnule şi frate Eminescu”, în 16 aprilie.

„Am avut în Republica Albania, ţara unde s-a născut Ismail Kadare, întâlniri excelente cu Ministrul Culturii, doamna Elva Margariti, cu directorul general al Muzeului Naţional din Tirana, domnul Dorian Koci, cu rectorul şi decanul Academiei de Teatru şi Film din Tirana, Prof. Kastriot Çaushi, cu directorul general al Teatrului Naţional din Tirana şi întreaga echipă a dumnealui, domnul Hervin Culi. Am avut, de asemenea, o întâlnire excelentă cu IPS Anastasios Yannoulatos – Arhiepiscop Ortodox al Tiranei, al Durrës şi al întregii Albanii şi Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Autocefale din Albania, cel care a iniţiat un dialog interreligios, reuşind, la nivelul Albaniei, să creeze o platformă de dialog pentru toate confesiunile religioase. Demersul domniei sale este un model pentru Europa, care poate fi implementat în Balcani. Pornind de la acest dialog, ne dorim să creăm un proiect european, pentru perioada 2020 – 2023, împreună cu teatrele naţionale, şcolile de teatru şi artiştii din Balcani şi din Europa de Vest, proiect care urmăreşte promovarea multiculturalităţii, a dialogului, a coeziunii şi care are la bază textul lui Ismail Kadare, Trilogia Prometeu. M-a bucurat dorinţa extraordinară pentru colaborare şi am avut o surpriză foarte plăcută să constat că există în Albania o dorinţă de dialog interreligios, că există comunicare între credinţele musulmane şi toate credinţele creştine. Următoarea întâlnire va avea loc în cadrul FITS 2019, când vor fi prezenţi la Sibiu toţi liderii de proiect, urmând ca în toamnă să aplicăm pentru obţinerea finanţării pentru acest proiect. Le mulţumesc tuturor partenerilor din Republica Albania, mulţumesc domnului Dan Dragomir şi domnului Enkelejd Çollaku – Preşedintele Asociaţiei Aromânilor din Albania, o comunitate foarte puternică, care promovează valorile româneşti şi europene cu multă forţă, cu mult patriotism, cu multă căldură.” (Constantin Chiriac)

Maria Oprea

Series Navigation<< Asasinarea lui Nako SpiruSemnal editorial ”Gramatica limbii albaneze”, de Cristian Beşleagă >>