Poezia albaneză, răsplătită cu aplauze la Iaşi

Share

Arian Leka, ”poet până în adâncul sufletului”

Primăria Municipiului Iaşi, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi şi Uniunea Scriitorilor din România au organizat, în perioada 12-19 mai 2019, cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional „Poezia la Iaşi” (FIPI). Practic, timp de o săptămână, Iaşul a redevenit capitala europeană a poeziei, cu un număr de 72 poeţi din 22 de ţări. În cadrul FIPI au fost programate recitaluri extraordinare de poezie, spectacole de muzică, prezentări de carte, întâlniri cu publicul şi o gală de premiere a poeţilor participanţi, cărora li s-a înmânat distincţia de “Poet al Capitalei Istorice a României”.

Publicul iubitor de poezie a avut  şansa de a se întâlni cu importanţi poeţi ai Mexicului, Taiwanului, Spaniei, Franţei, Chinei, Poloniei, Germaniei, Italiei, Turciei, Belgiei, Cubei, Danemarcei, Federaţiei Ruse, Tunisiei, Ungariei, Ucrainei, Azerbaidjanului, Albaniei, Republicii Moldova şi României. În această perioadă, zilnic, între orele 13-15, poeţii participanţi, împărţiţi în 6 grupe, au susţinut recitaluri de poezie în câteva dintre liceele ieşene (Colegiul Naţional, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Colegiul Naţional de Artă “Octav Băncilă”, Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, Colegiul Naţional „Garabet Ibrăileanu”, Colegiul Agricol şi de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi”, Colegiul Economic Administrativ, Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare”, Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”), la Muzeul municipiului Iaşi, în parcul Copou şi la Centrul arheologic de la Cucuteni.

Anul acesta, Festivalul Internaţional „Poezia la Iaşi” a avut partener, pe durata festivalului, Târgul Internaţional de Carte LIBREX, organizând împreună lansări şi prezentări de carte, dar şi recitaluri poetice şi întâlniri ale poeţilor cu publicul moldav. Festivitatea de închidere a FIPI 2019 a avut loc în sala „Diotima”, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi. Aici, „conducătorii de grupă”, invitaţi ai festivalului (Gabriel Chifu – vicepreşedinte al USR, Horia Zilieru şi alţii) şi-au exprimat părerea despre ediţia FIPI, care tocmai a trecut şi, totodată, toţi poeţii au fost „răsplătiţi” cu titlul de „Poet al Capitalei Istorice a României”.

Între scriitorii prezenţi la această ediţie a festivalului internaţional ”Poezia la Iaşi” a fost şi poetul albanez Arian Leka, autor al peste 15 cărţi, traducător şi universitar, nuvelist, eseist şi ziarist, la rândul său organizatorul unui premiu internaţional de poezie ce îi poartă numele, deţinător în două rânduri al Premiului naţional ”Pana de argint”, atribuit în Albania pentru ”Cel mai bun volum de poezie al anului” (pentru cărţile ”Strabisime”, 2004 şi ”Errata”, 2010) şi conducătorul revistei de literatură ”Poeteka”.

”Repartizat” în grupa a II-a, condusă de poetul Cassian Maria Spiridon, preşedintele Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România, alături de alţi poeţi din România (Ion Mureşan, Varujan Vosganian, Nicolae Prelipceanu, Ioana Diaconescu), din Turcia (Metin Cengiz), Ukraina (Vasile Bâku), Franţa (Florentin Palaghia), Germania (Christian Schenk), Arian Leka, ”poet până în adâncul sufletului”, cum se exprima un coleg în prezentarea lui, a susţinut luni, 13 mai, de la orele 18, un recital extraordinar de poezie, în grădina Muzeului municipal Iaşi, (în tălmăcirea poetului Valeriu Stancu din Iaşi), recital care a fost răsplătit cu un ropot de aplauze şi ovaţii de către colegii scriitori şi publicul prezent.

Nicolae Sava, Piatra Neamţ

Series Navigation<< Albania, o prezenţă exotică la TIFF2 iulie 1990, ziua când s-a prăbuşit „Zidul Berlinului albanez” >>