Helena Kadare: Insuficient, timpul (fragment)

Share

Deşi avea deja o solidă reputaţie internaţională graţie operei editate în străinătate (sau tocmai de aceea), Ismail Kadare fusese inclus de conducerea comunistă a ţării pe lista personalităţilor suspectate că ar complota împotriva regimului şi conducătorilor Albaniei socialiste. Asasinarea primului ministru Mehmet Shehu (în decembrie 1981) i-a dat ocazia dictatorului Enver Hogea să dezlănţuie o cumplită campanie de represalii, căreia i-au căzut victimă oameni din anturajul fostului prim ministru, dar şi persoane din afara mediului politic. Printre ei, scriitorul Ismail Kadare, “vinovat” de a fi prieten cu Bashkim Shehu, fiul premierului asasinat. Fragmentul pe care vi-l prezentăm în acest număr al revistei noastre a fost extras din volumul de memorii “Insuficient, timpul”, apărut la Tirana, în anul 2011. Autorul său, Helena Kadare, se referă la evenimentele din îngrozitorul an 1982, cu trei ani înainte de moartea dictatorului, când acesta, grav bolnav, lovea tot ce-i ieşea în cale, fără niciun discernământ. Fireşte că răspunsurile inculpatului Llambi Zicishti (fost ministru al Sănătăţii, cu studii în România), căci despre el este vorba în fragment, erau rezultatul torturilor la care arestatul a fost supus şi nu aveau nicio legătură cu realitatea. În final, Zicishti a fost condamnat la moarte şi executat prin împuşcare. Iată fragmentul din cartea Helenei Kadare.    

Un document super secret, care ne-a parvenit mult timp după căderea comunismului, redă partea cea mai întunecată a atmosferei anilor 80. Este un proces verbal dintr-o anchetă a Securităţii statului, pe care-l includ în această carte şi care este reprodus pentru prima oară aici. Documentul poartă data de 24 septembrie1982. Este chiar momentul în care, după cum a apărut mai târziu în presă, erau pregătite dosare politice pe baza cărora aveau să fie stabiliţi membrii “Marelui complot”. Ismail era unul dintre aceştia. Iată textul complet al documentului:     

Proces verbal al interogatoriului inculpatului

Tirana, 24.09.1982

Eu, Ferit Sula, anchetator în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, am reluat interogatoriul inculpatului Llambi Zicishti.

Întrebare: Continuă inculpat să explici care sunt celelalte persoane pe care trădătorul Mehmet Shehu le-a atras în activitatea voastră duşmănoasă.

Răspuns: Mehmet Shehu, care conducea grupul nostru de duşmani, plănuise ca, în afară de celelalte domenii, lucru despre care am vorbit mai-nainte, să atace linia Partidului şi în artă şi literatură. Astfel, la una dintre numeroasele discuţii ostile Partidului pe care le-am purtat cu Fiqret Shehu (soţia primului ministru, n.red.), am aflat că îi transmisese sarcini în acest sens şi lui Ismail Kadare. Despre acesta, concret, voi povesti ceea ce am aflat de la Fiqret Shehu.

La un moment dat am discutat cu ea, acasă la ea, despre filmul albanez “Anul 43”, al cărui scenariu fusese scris de fiul ei, Bashkim Shehu. Fiqret mi-a spus că Ismail Kadare avea de mult opinii duşmănoase. El a fost prelucrat de Todi Lubonja (oficial comunist cu vederi liberale, n.red.), cu care Ismail Kadare era prieten bun, iar după ce Todi Lubonja şi Fadil Paçrami au fost demascaţi ca duşmani ai liniei Partidului, Ismail Kadare a fost apărat de Mehmet Shehu, fiind prezentat ca fiind o victimă a celor doi. Acesta a fost momentul, mi-a spus Fiqret Shehu, care a fost folosit pentru a-l pune pe Ismail Kadare în slujba intenţiilor noastre duşmănoase. Apoi, Fiqret mi-a povestit că Ismail Kadare a avut sarcina de a lovi politica Partidului în literatură şi artă, scriind povestiri şi romane cu dublu înţeles, să pară pe de o parte că apără şi aplică Linia Partidului, iar pe de alta, să lovească în aceasta pe la spate.

Tot astfel, Ismail Kadare fusese însărcinat să lucreze cât mai mult cu scriitorii şi artiştii tineri şi gradual să-i prelucreze şi să-i convingă să formeze un curent liberal de disidenţi care să fie folosiţi când va veni vremea. Pentru a şi-l apropia pe Ismail Kadare, mi-a spus Fiqret Shehu, i-am cerut lui Bashkim să se împrietenească cu el, aşa încât venirile şi plecările frecvente ale acestuia la noi acasă să nu bată la ochi. Într-o zi, mi-a spus aceasta, a fost şi ea de faţă la o discuţie a lui Mehmet Shehu cu Ismail Kadare. Cu această ocazie, Mehmet i-a cerut lui Ismail să lucreze cu atenţie şi să nu iasă pe faţă împotriva liniei Partidului, pentru a nu risca personal. Realismul socialist, i-a spus Mehmet, este un curent expirat şi va veni cât de repede ziua în care scriitorii şi artiştii se vor exprima deschis şi fără teamă, moment în care literatura şi arta noastră vor progresa şi vor fi pe placul lumii occidentale. Aceasta, i-a spus lui Ismail, se va petrece când sistemul politic se va schimba în Albania.

Acestea sunt câteva dintre momentele activităţii duşmănoase pe care mi le amintesc în legătură cu Ismail Kadare, despre care, cum am declarat mai sus, mi-a vorbit Fiqret Shehu.

Am scris personal procesul verbal şi îmi confirm spusele prin propria semnătură.

Inculpatul                                       Anchetatorul

Llambi Zicishti                                Ferit Sula

(semnătura)                                   (semnătura)

La prima vadere, acest document, care chipurile arată că Ismail făcea parte din grupul complotist al fostului prim ministru al statului pentru doborârea regimului, pare comic. Dar, pe de altă parte, dacă te gândeşti că, cu asemenea documente, întocmite în acelaşi stil şi cu aceleaşi metode (tortură, promisiuni şi cine ştie ce alte orori), zeci de oameni nevinovaţi au fost executaţi, te cuprinde groaza. Ştiam dinainte, mai ales din discuţiile cu Bashkim Shehu, în septembrie 1981, despre zvonul care circula cum că Ismail ar fi fost agent al Occidentului, dar documentul acesta arată că dosarul pentru arestarea lui era deja pregătit şi nu se aştepta decât ultimul ordin pentru a fi deferit justiţiei.

Mi-l amintesc pe Llambi Zicishti, un medic cunoscut, îmbrăcat întotdeauna elegant, cu un comportament ales, venind frecvent la Clubul Scriitorilor. Era prieten cu scriitorul “burghez” al anilor ’30, Vedat Kokona, de care îl legau amintirile de la Liceul francez din Korcea.

Chiar şi azi îmi este greu să-mi imaginez cum, obligat prin tortură, scrisese cu mâna lui grozăviile acelea despre Ismail. Când am citit procesul verbal, pentru o clipă, nici Ismail, nici eu, nu am avut nicio urmă de resentiment faţă de el. Dimpotrivă, am simţit o profundă compasiune pentru destinul său tragic.

Llambi Zicishti, medicul educat, admirator al culturii franceze, a fost împuşcat într-una din zilele mohorâte de la sfârşitul anului 1982, fără a fi judecat, din câte ştiu eu. Se spunea că motivul condamnării lui a fost clipa fatală în care fusese chemat, în calitatea sa de medic, acasă la fostul prim ministru în dimineaţa în care acesta din urmă a fost găsit mort în dormitor. Se mai vorbea pe atunci că, imediat ce văzuse cadavrul, medicul exclamase: dar asta nu e sinucidere! Au fost cuvintele care i-au pecetluit soarta.

Cât despre anchetatorul care i-a luat interogatoriul victimei, acesta locuieşte acum în Germania. Din păcate, în Albania nu există în prezent voinţa politică de a demasca crimele dictaturii şi nici modurile şi mijloacele monstruoase pe care aceasta le-a folosit. O parte a dosarelor secrete, care oficial sunt încă zăvorâte, circulă încolo şi încoace, dar numai în rare cazuri ele atrag atenţia cercetătorilor. În locul lor, circulă tot felul de istorii inexacte, făcând tot mai dificilă descoperirea adevărului. 

Prezentarea şi traducerea:
Marius Dobrescu

Series Navigation<< Eveniment operistic la München: „Madam Butterfly”, interpretată de soprana Ermonela JahoMihai Eminescu, la Viena, acum 150 ani >>