Eveniment cu reverberaţii spirituale în relaţiile româno-albaneze

Share

Agenţia Naţională de Presă a Albaniei, ATSH, anunţă că, în ziua de 8 mai, a avut loc semnarea acordului de înfrăţire între oraşul Korcea şi sectorul 1 al Bucureştiului, acord care aduce o „colaborare stabilă în diferite domenii de activitate” între cele două unităţi administrativ-teritoriale din Albania şi România şi „consolidează vechile relaţii prieteneşti dintre cele două state”. Primarul sectorului 1 al Bucureştiului, Daniel Tudorache, şi primarul oraşului Korcea, Sotiraq Filo, au finalizat formalităţile de înfrăţire prin semnarea acordului amintit, eveniment care a avut loc la sediul primăriei din Korcea. Cu acest prilej, gazda albaneză a subliniat în cuvântul său vechile legături de prietenie existente între Bucureşti şi Korcea, între ţara noastră şi Albania. “Relaţiile cu România au debutat în perioada Renaşterii noastre naţionale. La consolidarea lor a contribuit din plin, chiar înainte de declararea independenţei Albaniei, şi comunitatea albaneză din Bucureşti”, a spus el. Filo a mai amintit apoi că la construirea acestei punţi de prietenie a contribuit şi comunitatea aromână din Korcea, dar şi numeroşii tineri korceari care au studiat în România.

Acordul de înfrăţire dintre cele două primării cuprinde diferite obiective din cultură, învăţământ,  educaţie şi sport, dar şi din domeniul economic. Din partea sa, primarul sectorului 1 al Bucureştiului, în care intră şi centrul capitalei române, a declarat că ambele ţări au fost preocupate până acum de tranziţie şi reforme democratice, dar că a sosit momentul consolidării relaţiilor tradiţionale dintre ele. ATSH mai spune că sectorul 1 al capitalei României cuprinde circa 250 de mii de locuitori şi are un buget anual de 250 milioane de euro. Conform agenţiei albaneze, se aşteaptă ca acest acord să deschidă calea unei colaborări reciproc avantajoase. Ambii primari au subliniat contribuţia deosebită adusă la finalizarea documentului de către soprana Arlinda Morava, artistă cu origini korceare stabilită în România. Întrebată, la rândul său, despre ceea ce s-a petrecut în cursul zilei la Korcea, artista a declarat: “Nu voi înceta să-mi promovez patria în România şi nu numai, aşa cum fac de multă vreme, promovând prin artă, cultură şi tradiţii frumoasele şi adevăratele valori ale ţării mele”. La eveniment au fost prezenţi Elvis Toçi, consulul onorific al Albaniei în România, şi Zamira Kita, directoarea teatrului din localitate. 

Evenimentul din ziua de 8 mai a fost încununat cu un concert intitulat “100 de ani de muzică cultă la Korcea”, în cadrul căruia au fost interpretate piese din repertoriul unor compozitori albanezi şi străini. Sub bagheta dirijorului Eno Koço, fiul celebrei soprane Tefta Tashko Koço, ansamblul de coarde Harmonia Albanica (format din Eliza Bello, Stela Bello, Giovana Marku şi Lorenţ Radovani), precum şi soprana Julieta Sheremeni, au încântat audienţa cu piese de Endri Sina, Thoma Nassi, Josif Minga, Kristo Kono, Thoma Gaqi şi Antonio Vivaldi. Evenimentul artistic a avut loc la Teatrul Andon Zako Çajupi din Korcea.

Amintim că în cursul anului trecut, evenimente asemănătoare au avut loc la Craiova şi Vlora, ratificând înfrăţirea celor două oraşe din România şi Albania.

Marius Dobrescu

Series Navigation<< Gânduri după alegerile din 26 maiCronica ALAR: Editura Asdreni la „Librex” Iaşi >>